Fotoreis Duitsland en Polen voor kraanvogels en zeearenden
Ik zie de zeearend zich plotseling losmaken van de boomtop en hoog boven ons een paar keer rond cirkelen. Direct volg ik de arend met mijn camera en begin foto’s te maken. Dan komt hij in duikvlucht naar beneden en maakt tegelijkertijd een paar snelle en spectaculaire koerswijzigingen naar links en rechts waarbij zijn kop in dezelfde richting blijft kijken. Hij komt lager, lager, lager en mijn hart gaat sneller, sneller, sneller. Staand en wankelend in het bootje probeer ik de zeearend al fotograferend in het vizier van mijn camera te houden. Maar tjonge, wat is dat moeilijk. Ineens scheert hij vlak boven het wateroppervlak, klapt zijn grote gele poten met immense klauwen naar beneden, steekt ze naar voren en graait in één beweging de vis uit het water. Klikklikklikklikklikklikklik! (althans, het geluid van de camera’s mét spiegel). Met klauwen en nog van het water druipende vis naar achteren wint hij snel weer hoogte en maakt zich uit de voeten. Met een zucht plof ik terug op mijn zitplaats. Wauw, wat een geweldige ervaring!
Zeearend, foto: © Dirk Koster
De voorpret
Al begin 2021 zit de fotoreis naar Duitsland en Polen met vertrekdatum 1 oktober helemaal vol. Eind augustus organiseert reisbegeleider en natuurfotograaf Herman van het Hart een Zoomoverleg met alle deelnemers, Dirk, Victor, Fred, Rene, Martin, Anneke en mij, voor de laatste puntjes op de i. We spreken af te verzamelen op 1 oktober rond 16.00 uur op ons logeeradres in de deelstaat Mecklenburg Vorpommern in Duitsland.
Op speurtocht naar de kraanvogels
Zonsopkomst
Onze eerste volle dag in Duitsland begint al vóór zonsopkomst. De kraanvogels overnachten in de ondiepe wateren, zogenoemde bodden, aan de kust. Maar bij zonsopgang beginnen ze massaal te vliegen op zoek naar plekken waar ze kunnen foerageren. Het mooiste is de vogels te fotograferen tegen een gekleurde lucht. Maar helaas is er geen sprake van een uitbundige zonsopgang. Slechts een klein streepje roze valt ons ten deel dat binnen de kortste keren ook weer is verdwenen. Ook de hoeveelheid kraanvogels die een beetje dichtbij overvliegen valt tegen. Toch staan we uiteraard vol enthousiasme te fotograferen want we willen alles proberen mee te pakken. Van lokale mensen begrijpen we dat de kraanvogeltrek nog op gang moet komen. Achteraf horen we dat de Nature Talks groep die hier een week later staat de kraanvogels veel dichter voorbij ziet vliegen. De natuur is niet altijd voorspelbaar.
Kraanvogels bij zonsondergang, foto: © Fred Bisschop
Weinig en ver weg
Onze volgende stop is het lokale informatiecentrum over kraanvogels met uitkijkplateau. Het weer knapt nog steeds niet echt op, het blijft grijs en een beetje mistig. Normaal gesproken zitten grote hoeveelheden kraanvogels in de buurt van dit centrum. Op het moment dat wij er zijn foerageren er echter slechts enkele tientallen, die ook nog eens ver weg staan. Veel zoom en weinig licht staat garant voor korrelige foto’s, waarbij de kraanvogels ook nog eens piepklein zijn. We maken er maar het beste van.
Kraanvogels, foto: © Martin Wessel
Aan de rand van de akker vlakbij het centrum staan zonnebloemen waar enorm veel putters rondvliegen. Een aantal medereizigers vermaakt zich prima met deze vogeltjes. De fotoresultaten mogen er dan ook zeker zijn.
Putters bij zonnebloemen, foto: © Dirk Koster
Als je zoekt dan vind je
De kraanvogels foerageren graag op de akkers waar net mais geoogst is. Uiteraard wordt niet jaarlijks hetzelfde gewas verbouwd op de akkers, dus is het in de omgeving zoeken naar de juiste locaties. Nadat Herman ons meegenomen heeft naar een museum over kraanvogels vraagt hij een beetje rond waar kraanvogels zitten. Hij neemt ons mee naar een akker en warempel, een stukje verderop staat een enorme troep. Kraanvogels zijn heel schuw, dus een aantal van ons tijgert voorzichtig door het gras om wat dichterbij te kunnen komen.
Dankzij mijn 600 mm zoom heb ik toch aardig zicht op de vogels. Ik vind het enorm leuk te zien wat er in en rond de troep gebeurt. Voortdurend vliegen kraanvogels af en aan, vooral het landen en het uitsteken van de poten hierbij is grappig om te zien. Dan weer vliegen plotseling een stel kraanvogels elkaar aan waarbij ze fel klapperen met hun vleugels en enorm naar elkaar toeteren. Vervolgens gooien ze hun kop naar achteren en snavel in de lucht waarmee ze een tijdje klapperen. Maar de meeste kraanvogels vreten gewoon lekker door. Uiteindelijk moeten we onze fotosessie beëindigen, want voor de late middag staat ook nog een boottocht over de bodden gepland.
Kraanvogels, foto: © Martin Wessel
Boottocht
Het is nog steeds donker en grijs weer, maar we laten ons niet ontmoedigen en stappen op de boot voor een rondvaart over de bodden en het spotten van overvliegende kraanvogels die naar hun overnachtingsplek gaan. Door het grijze weer is het lastig spectaculaire foto’s te maken, maar de kraanvogels komen wel heel dichtbij en laag overvliegen. De hier geschoten kraanvogelfoto’s zijn heel geschikt als zwart/wit beelden. Zo biedt elke weersomstandigheid altijd iets.
Kraanvogels, foto: © Victor Zieren
Tweede dag kraanvogels en tevens reisdag naar Polen
Gezien het voortzettende grijze weer laten we de zonsopkomst maar voor wat het is. We pakken onze auto’s in voor de reis naar Polen. Maar voordat we daarheen rijden maken we nog een rondje speciaal voor de kraanvogels. We komen twee akkers tegen waar ze zitten en kunnen fotograferen. Nu is het dan toch echt mooi geweest en starten we onze rit naar Polen.
Kraanvogels, foto: © Dirk Koster
Naar Polen en de zeearenden
Na een paar uurtjes rijden komen we in de Oder Delta aan. De komende dagen logeren we op een heerlijke plek bij een zeer gastvrij gezin. Het gastechtpaar organiseert safari’s en is tevens met hart en ziel gericht op natuurbehoud. Qua natuur is nog veel te bereiken in de Oder Delta, maar de natuur krijgt steeds meer ruimte. Door de samenwerking met dit soort lokale initiatiefnemers dragen Nature Talks en haar deelnemers een steentje hieraan bij. En dit is een mooie gedachte, nietwaar?
Voor ons worden de komende drie dagen drie safari’s op het water gereserveerd, waar we gaan proberen de zeearend te fotograferen op het moment dat deze op jacht is naar vis.
Boottocht, foto: © Jody Zweserijn
Zeearenden in het vizier
Vol spanning rijden we tijdens onze eerste ochtend in Polen naar het vissershaventje van Stepnica. Hier wacht schipper Januz met een tweede schipper op ons. Zij nemen ons mee de Oder Delta, op naar de zeearenden. Vandaag is het niet zo erg dat het grijs weer is. Want het licht is uitermate geschikt voor het maken van high key opnamen.
De eerste boottocht
Verdeeld over twee boten en met een hele zwerm meeuwen achter ons aan kiezen we het ruime sop van de Delta. Al gauw zien we in een boomtop aan de oever onze eerste zeearend zitten. De zwerm meeuwen achter onze boot moet zijn aandacht trekken. Als Januz denkt dat hij de visarend zijn aandacht heeft, werpt hij een grote vis in het water. De meeuwen gaan er als eerste en luid krijsend achteraan, maar de vis is voor hun veel te groot om te verschalken.
Zwerm meeuwen, foto: © Rene Wessel
Dan opeens vliegt de zeearend richting ons en de vis. Dit is hét moment om de vogel in het vizier te nemen en te starten foto’s te maken. Door het vizier en al fotograferend volgen we de arend in zijn weg naar beneden, in zijn glijvlucht, pats! de vis grijpend en weer omhoog richting oever. Iedereen is opgewonden. Fotoresultaten worden direct met elkaar gedeeld en camerastanden uitgewisseld. Januz weet deze ochtend meerdere keren zeearenden te verleiden een duikvlucht te maken naar zijn vissen.
Zeearend, foto: © Rene Wessel
Tussendoor, tijdens het zoeken naar de volgende zeearend, is het enorm leuk de meeuwen te fotograferen. Het is nu bewolkt weer, dus zijn de meeuwen ook heel goed in high key en met langere sluitertijden te fotograferen.
Meeuw, foto: © Jody Zweserijn
Zeearend en meeuwen, foto: © Victor Zieren
Aan het einde van de middag verkennen we een stukje verruigd natuurgebied. Terwijl onze aandacht getrokken wordt door een grote boom met tientallen aalscholvers erin struint een vos een stukje verderop al een tijdje door het struikgewas. Plotseling spot één van ons de vos en natuurlijk worden nu alle camera’s op hem gericht. De vos is totaal niet onder de indruk van ons en vervolgt rustig zijn weg, loopt op z’n dooie gemak een akker in en verorbert ondertussen twee mollen. Het is niet te geloven hoeveel foto’s we kunnen maken.
Vos, foto: © Fred Bisschop
Uiteindelijk pikken we nog een mooie zonsondergang mee en daarna is het wat betreft fotografie gedaan voor vandaag.
Zonsondergang, foto: © Fred Bisschop
De tweede boottocht
De tweede boottocht verloopt zo’n beetje als de eerste. Echter, vandaag is het stralend mooi weer en de lucht hemelsblauw. We kunnen de ISO instelling dus flink terugdraaien waardoor de kwaliteit van onze foto’s aanzienlijk verbetert.
Zeearend, foto: © Victor Zieren
In de middag brengt Iwona ons naar een verruigd en nat stukje natuurgebied. Er is bos, een riviertje en grotere plassen. Het is een ideaal gebied voor de bever. Helaas komen we deze niet tegen, maar we vermaken ons een paar uurtjes met het fotograferen van het bos en paddenstoelen.
Paddenstoelen, foto: © Jody Zweserijn
Vanavond pakken we nogmaals een zonsondergang mee. Jammer genoeg stormt een kudde przewalskipaarden voor ons weg, maar dat wordt goedgemaakt door een aantal Schotse Hooglanders die zich mooi laat fotograferen in het tegenlicht van de ondergaande zon.
Schotse Hooglanders bij zonsondergang, foto: © Dirk Koster
Na het diner bespreken we met elkaar een aantal van onze gemaakte foto’s en laten Iwona en Reginald een prachtige natuurfilm zien over de Oder Delta.
De derde boottocht
Deze ochtend is het vet mistig. In eerste instantie varen we niet uit. Maar in de haven is het met deze mistige omstandigheden al een feestje om te fotograferen. De haven krijgt mooie zachte contouren waarbij alles verderop in de mist verdwijnt en vissersbootjes die de haven binnen varen doemen ineens op uit de mist.
Vissersbootje Oder Delta, foto: © Jody Zweserijn
Uiteindelijk lost de mist een beetje op varen we de Oder Delta op. Het is nog steeds een klein wereldje op het open water, maar fotografisch zijn de omstandigheden om je vingers bij af te likken. Telkens doemen er palen, bakens, vuurtorens en grasvlakten in het water op die door de mist prachtig worden geïsoleerd.
Mist op Oder Delta, foto: © Jody Zweserijn
De mist lost langzaam op en de zeearenden willen weer naar beneden duiken voor onze vissen. Zo kunnen we onze laatste pogingen doen deze imposante vogels te fotograferen.
Zeearend, foto: © Martin Wessel
Weer richting huis
Langzaam maar zeker maken we ons op richting huis te gaan. De volgende ochtend na het ontbijt nemen we afscheid van Iwona en Reginald en rijden we terug naar Nederland. Het selecteren en bewerken van duizenden foto’s kan beginnen! Wat was deze reis een mooie en ook bijzonder gave ervaring!
Wil je ook mee met deze fotoreis Duitsland & Polen kraanvogels, zeearenden en meer…? In oktober 2022 gaan we weer. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer nieuwe fotoreizen online komen.
Nature Talks
Wat leuk dat je één van de Nature Talks Photo Blogs op onze website las, naturetalks.nl is het platform voor natuurfotografie, fotoreizen, fotoworkshops en het fotofestival. Wil je andere blogs lezen, neem dan vooral een kijkje bij de blogs.
Fotoreizen en workshops
Ben je geïnteresseerd in een fotoreis of fotoworkshops onder begeleiding van een professionele natuurfotograaf? Neem dan gerust een kijkje op onze website voor de mogelijkheden.
Fotofestival
Wij organiseren elk jaar een fotofestival met top natuurfotografen uit binnen- en buitenland. Het fotofestival vindt altijd in het tweede weekend van november plaats.
Fotowedstrijd
Jaarlijks organiseren wij de Nature Photographer of the Year-contest, een fotowedstrijd voor natuurfotografen wereldwijd. Amateurs en professionals, jong en oud, iedereen is van harte welkom!