In december op zoek naar 15 soorten roofvogels, kraanvogels en steenbokken!
Er zijn natuurlijk mensen die in december graag bij elkaar en ‘onder de boom’ kruipen om zich voor te bereiden op kerst en oud-en-nieuw. Maar dat geldt niet voor iedereen! Sommige trekken er liever nog even op uit voordat het jaar voorbij is. Zo mocht ik afgelopen december namens Nature Talks een groep enthousiaste natuurfotografen begeleiden tijdens hun fotoreis naar het Spaanse Extremadura om samen met hen te genieten van verschillende soorten roofvogels, kraanvogels en steenbokken.
Spaanse keizerarend en ekster, foto: © Hans Huvers
Reisdoel fotoreis
De reis richt zich op het gebied waar de 3 autonome regio’s Extremadura, Castilië-La Mancha en Castilië y Leon aan elkaar grenzen. In deze regio’s tref je karakteristieke dehesa landschappen als gevolg van de extensieve landbouw, afgewisseld met rivierdalen en uitgestrekte steppeachtige vlakten. De bergen en natuurparken in deze omgeving zijn rijkelijk voorzien van rivieren en meren. Niet alleen de vogelrijkdom in deze streek is enorm, ook de Spaanse steenbok en Egyptische mangoest zijn hier te vinden. Een uitgelezen gebied om vanuit hutten een aantal bijzondere diersoorten van het Iberisch schiereiland te fotograferen…als ze mee willen werken natuurlijk, het is ten slotte geen dierentuin.
Vale gier, foto : © Giel van Velsen
Voorbespreking fotografiereis
Als voorbereiding op de reis vindt op 6 november de voorbespreking plaats met de deelnemers die die ochtend aanwezig kunnen zijn. Dus tref ik bij de voorbespreking het Nederlandstalige deel van het reisgezelschap, bestaand uit Willem, Giel, Hans en John. Ik neem hen mee in wat er zoal in de hutten te verwachten is, welke spelregels er bij de hutten gelden en hoe een en ander het beste voorbereid kan worden. Het Vlaams sprekende deel van het reisgezelschap, dat niet bij de voorbespreking aanwezig kon zijn, praat ik kort daarna bij via Zoom, zodat ook Bart en Danny goed voorbereid mee op reis kunnen. Op basis van de verstrekte informatie over de verschillende fotohutten kunnen de deelnemers hun voorkeur doorgeven, zodat ik in afstemming met onze lokale Spaanse gids José een basisindeling voor de vakantieweek kan uitwerken.
Monniksgier, foto: © John van der Wielen
‘Menukaart fotoreis Extremadura’
Tijdens deze fotoreis in (november en) december naar Spanje staan de volgende hutten ‘op de kaart’:
- de keizerarend hut, één van de weinige hutten in Spanje waar je quasi zeker de Spaanse keizerarend voor je lens krijgt, en ook kans maakt op o.a. buizerd, raaf, kiekendief, rode wouw en Egyptische mangoest;
- de steppe roofvogel hut, waar naast kibbelende juveniele Spaanse keizerarenden zeker ook bruine kiekendief en meestal monniksgier, buizerd en rode wouw zich laten zien. Tijdens de afgelopen reis troffen we bij deze hut zelfs een keer een groep grote trappen aan;
- de vallei hut, met vale- en monniksgieren, tijdens deze reis ook rode wouwen die het aas in duikvlucht komen pikken, en mogelijk Egyptische mangoest;
- de havik hut, speciaal gericht op het fotograferen van een koppel haviken.
- de gieren hut, waar (meestal) in grote getale vale- en monniksgieren zitten, vergezeld van grote aantallen raven en in deze periode ook veel rode wouwen;
- de kraanvogel hut, waar grote kans is op groepen overwinterende kraanvogels;
- de Blauwe ekster hut, waar blauwe eksters van dichtbij gefotografeerd kunnen worden en vliegbeelden de uitdaging vormen.
Spaanse steenbok, foto: © Danny plettinckx
Naast een bezoek aan deze hutten worden tijdens deze reis de steenbokken opgezocht tijdens een pittige wandeling in de Sierra de Gredos.
San Juan de Gredos, foto: © Hans Huvers
Havikarend, foto: © Bart Vandersmissen
Tot slot bestaat, ‘buiten de kaart om’ dus met bijbetaling, de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan een wat verder gelegen hut om de havikarend te fotograferen in een werkelijk schitterende setting (bovenop de rotswand). Waarbij ook grote kans is op blauwe rotslijster en als je geluk hebt de Egyptische mangoest.
Egyptische mangoest, foto: © Willem de Wit
Spaanse keizerarend, foto: © John van der Wielen
Het gaat beginnen, onze fotoreis
Op 12 december treffen we elkaar bij de incheckbalie op Schiphol. De koffers worden ‘omgeruild’ voor boarding tickets en even later zitten we met een kop koffie te wachten op ons vertrek. Na een voorspoedige vlucht landen we eind van de middag op het vliegveld van Madrid en kunnen we op weg naar het hotel, waar we na wat gehannes bij de huurauto’s en een rit van 1,5 uur rond 20.00 uur aankomen. Hier worden we opgevangen door onze gids José en Juan, de hoteleigenaar. Onder het genot van een drankje licht José andermaal de verschillende hutten toe, met up-to-date info over de gespotte soorten en geoptimaliseerd programma. Bij deze gelegenheid benadrukt José nogmaals de spelregels bij de hutten: het zijn wilde, schuwe dieren zijn die snel verschrikt worden, dus stil zijn en binnen blijven is de boodschap, zoniet zullen wij, en alle fotografen na ons, geen van deze soorten meer zien en is José zijn broodwinning kwijt…
Na de toelichting wordt er gegeten en zoeken we ‘moe maar voldaan’ onze kamers op.
Spaanse keizerarend, foto: © Giel van Velsen
De volgende ochtend om 6.45 uur treffen we elkaar voor het ontbijt bij de koffiebar naast het hotel. Ook de lunchpakketten worden hiervandaan verzorgd. Na een bak koffie en wat toast en jam, op verzoek aangevuld met wat kaas, wordt een deel van het gezelschap rond 07.15 uur door Teresa, de vrouw van onze gids, naar de verschillende hutten gebracht. De rest rijdt met José naar de Sierra de Gredos, op zoek naar de Spaanse Steenbokken. Onder een strak blauwe hemel klauteren Giel, Hans en ik hijgend en puffend een bevroren bergpad op, maar de Steenbokken laten zich vooralsnog niet zien. Maar zo is de natuur, ze staan niet netjes op ons te wachten. Gelukkig zij we niet voor een gat te vangen en treffen we de steenbokken later op de dag op twee andere locaties wel aan. Eind van de middag keren we allemaal weer terug naar het hotel en rond 18.30 zitten we met elkaar de dag na te bespreken en de ervaringen uit te wisselen. Zoals dat gaat heeft de een het meer getroffen dan de ander qua aantallen vogels voor ‘zijn’ hut, maar niemand is zonder foto’s thuis gekomen. En een ieder heeft zin in de volgende dag, waarbij iedereen natuurlijk naar een nieuwe locatie gaat.
Havik, foto: © Danny Plettinckx
Ritme fotografiereis
De overige vier dagen worden op min of meer dezelfde wijze doorgebracht. Afhankelijk van welke hut men gaat bezoeken is het vroeg op en aan het ontbijt, waarna José en zijn vrouw Teresa de deelnemers naar de verschillende hutten of naar de Sierra de Gredos brengen. Rond 18.00 uur terug op het hotel waarna we elkaar geanimeerd bijpraten over de mooiste fotomomenten van die dag. Rond 20.00 zetten we onze discussies voort aan tafel en tenslotte gaan we moe maar voldaan naar bed.
Rode wouw, foto: © Hans Huvers
Gedurende de vijf dagen die we beschikbaar hebben om te fotograferen schiet een ieder zijn kaartjes vol met aansprekende beelden, in de wetenschap dat er thuis nog veel uit te zoeken zal zijn.
Drie avonden bekijken we tijdens het borreluurtje een selectie van de resultaten van enkele deelnemers, hetgeen bijzonder inspirerend is. Omdat de tijd ontbreekt om van iedere deelnemer de resultaten te kunnen bekijken, spreken we als groep af om nog een terugkom-avond te organiseren, waarop elke deelnemer zijn topfoto’s inbrengt en we de afgelopen fotoreis naar het Spaanse Extremadura nog eens met elkaar herbeleven.
Bruine kiekendief, foto: © Bart Vandersmissen
Voldaan naar huis
Op zaterdag 18 december vliegen we zonder verdere problemen naar huis en nemen we afscheid van elkaar. We beseffen dat we geluk hebben gehad met wat we deze fotoreis hebben kunnen zien, het fotografen van wilde dieren is géén vanzelfsprekendheid!
Spaanse keizerarend, foto: © Willem de Wit
Wat ons resteert is een enorme berg foto’s nabewerken én onze gezamenlijke avond vol foto’s en herinneringen plannen! De whatsapp groep blijft intussen actief…
Spaanse keizerarend, foto: © Giel van Velsen
Havik, foto: © Willem de Wit
Blauwe ekster, foto: © John van der Wielen
Monniksgier, foto: © Hans Huvers
Spaanse keizerarend, foto: © Bart Vandersmissen
Havikarend, foto: © Danny Plettinckx
Kraanvogel, foto: © Giel van Velsen
Zwarte roodstaart, foto: © Willem de Wit
Vale en monniksgier, foto: © Bart Vandersmissen
Havik, foto: © John van der Wielen
Blauwe ekster, foto: © Danny Plettinckx
Wil je ook mee met deze fotoreis Extremadura Spanje met 15 soorten roofvogels, kraanvogels en vechtende steenbokken? In november en december 2022 gaan we weer. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer nieuwe fotoreizen online komen.
Nature Talks
Wat leuk dat je één van de Nature Talks Photo Blogs op onze website las, naturetalks.nl is het platform voor natuurfotografie, fotoreizen, fotoworkshops en het fotofestival. Wil je andere blogs lezen, neem dan vooral een kijkje bij de blogs.
Fotoreizen en workshops
Ben je geïnteresseerd in een fotoreis of fotoworkshops onder begeleiding van een professionele natuurfotograaf? Neem dan gerust een kijkje op onze website voor de mogelijkheden.
Fotofestival
Wij organiseren elk jaar een fotofestival met top natuurfotografen uit binnen- en buitenland. Het fotofestival vindt altijd in het tweede weekend van november plaats.
Fotowedstrijd
Jaarlijks organiseren wij de Nature Photographer of the Year-contest, een fotowedstrijd voor natuurfotografen wereldwijd. Amateurs en professionals, jong en oud, iedereen is van harte welkom!