Edo van Uchelen
Op zoek naar de ideale fotohut
Fotohutten zijn populair en hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Dat komt omdat je jachtinstinct er geprikkeld wordt. Wachten en toeslaan is een oerinstinct, dat bij iedereen aanwezig is.
De kick van een geslaagde foto. Elke fotograaf zal dat herkennen. Wildlife-fotografie is niets anders dan jagen met een camera. Fotohutten maken dat heel gemakkelijk want alles is voor je geregeld en de vogels (en andere dieren) verschijnen vanzelf. Je hoeft alleen nog maar af te klikken.
Maar toch. Hoe bijzonder zijn die huttenfoto’s nou? Betekenen fotohutten niet de dood voor je creativiteit? Bijna alles wat uit fotohutten komt is toch een verzameling clichébeelden?
‘Dat ligt toch vooral aan de fotograaf’ beweert Edo. Hij geeft tips hoe je met visie, geduld en een dosis geluk fantastische foto’s kunt maken in de juiste fotohut.
De juiste fotohut? Jazeker, niet elke hut is hetzelfde! Een goede hut geeft natuurbeleving pur sang. Alsof je live in een natuurfilm aanwezig bent. Je zit op een paar meter afstand van wilde vogels of andere dieren, zonder dat ze je in de gaten hebben. Zonder gedoe met smalle kijkspleten of gaas voor je zichtveld.
Daarom heb je spiegelend glas nodig. Dat is de basis van een goede fotohut. Edo was de eerste natuurfotograaf in de Benelux die een fotohut bouwde van spiegelend glas, dat inmiddels in de meeste fotohutten wordt gebruikt. Door dat speciale glas zien en ruiken de dieren je niet en komen ze heel dichterbij.
Maar er komt veel meer kijken bij het bouwen van een goede hut. Op deze presentatie neemt Edo je mee op zijn studiereizen door Europa, op zoek naar de ideale fotohut. Bereid je voor op missers, kansen, dierenmishandeling en bijzondere foto’s!
En de ‘ideale’ fotohut, is die al gerealiseerd? Edo heeft het afgelopen half jaar een poging gedaan. Kosten noch moeite zijn gespaard om een unieke ‘vier sterren hut’ te bouwen.
Nieuwsgierig? Kom naar de presentatie en laat je verassen!
Edo van Uchelen is bioloog & enthousiast natuurfotograaf. Samen met Bart Siebelink schreef hij het ‘Handboek Natuurfotografie’.
Als natuurfotograaf is Edo veelzijdig met een voorkeur voor close-up fotografie, wildlife, vogels en het vastleggen van unieke (actie)momenten. Edo heeft veel kennis van planten en dieren en weet die als geen ander toe te passen voor fotografie en film.