Nature Talks spreekt met Oeraluil-jager Sven Začek

Op deze tweede dag van het Nature Talks Photo Festival 2018 spreek ik onder andere met Sven Začek. Het gesprek gaat over zijn jacht naar de Oeraluil, zijn spannende momenten tijdens het fotograferen en hoe hij conservatiefotografie ziet. De uit Estland afkomstige Wildlife- en landschapsfotograaf is alweer zo’n 13 jaar freelance fotograaf. Hij was betrokken bij Wild Wonders of Europe, heeft zeven boeken uitgebracht, zijn serie over de Oeraluil is in National Geographic gepubliceerd en hij is eindredacteur van een fotomagazine.   Op jacht “In 2000 ging ik met mijn schoonvader – die in de jacht zat – mee jagen, hij wilde niet alleen gaan. Ik zag regelmatig dieren zoals een eland van erg dichtbij. Alleen, de mensen in mijn omgeving geloofden mij niet wanneer ik dit vertelde. Om aan hen te bewijzen dat ik dus écht een eland vanaf een korte afstand had gezien, ben ik ze maar gaan fotograferen”, zegt Sven Začek. “Tijdens het jagen ben ik overigens het bos en de natuur met hele andere ogen gaan bekijken. Eerder deed ik veel aan langlaufen en keek ik alleen naar de track. Ik lette totaal niet op mijn omgeving.”     Oeraluilen Sinds 2006 volgt Sven Začek de Oeraluilen. “In eerste instantie was het plan dat ik voor Wild Wonders of Europe in Polen hamsters ging fotograferen. De komst van zijn zoon werd echter op dezelfde dag verwacht. Ik kreeg daarom een nieuwe opdracht: het fotograferen van de Oeraluil in het Finse winterlandschap.” De winter is gelukkig zijn meest favoriete tijd van het jaar. “Het is zo anders dan de andere seizoenen en op de kou kun je je kleden.“ Hij wil graag het zeldzame gedrag van de Oeraluilen vastleggen, het gedrag dat nog nooit iemand in het wild heeft gezien. Een van zijn favoriete beelden is daarom ook de Oeraluil die eten geeft aan haar drie jonkies. Niet eerder heeft iemand zo’n beeld in het wild gemaakt. Een foto die nog op zijn wensenlijst staat om te maken is die van voortplantende Oeraluilen.

Mooie silhouetten bij een haast schilderachtige achtergrond. Fotograaf: Sven Začek

Natte sokken Spannende momenten beleeft Sven Začek bij het fotograferen van otters in de winter. Tien dagen lang liep hij al via hetzelfde pad naar de bevroren rivier waar de otters zitten. Het blijkt verraderlijk. In de buurt van de rivier is een meer met ‘warmer’ water. Dit ‘warme’ water komt samen met de koudere rivier. Het ijs begint te smelten en Sven Začek zakt er doorheen. Hij bereidt zich gelukkig van te voren altijd goed voor en is niet voor één gat te vangen. In een tel herinnert Začek zich namelijk de survival skills. “Voel de duw van het water. Het water duwt je namelijk eerst naar boven, voordat het je naar je beneden trekt.” Hij vervolgt: ”Mijn kleding was alleen van de buitenkant bevroren. Ik ben niet nat geworden, op mijn sokken na.”

“Het ontmoeten van dieren in de natuur is in de afgelopen jaren een stuk moeilijker geworden”

Nature_Talks_Photo_Festival_2018-Sven_Zacek-SZ Meer mensen in de natuur Conservatie fotografie is belangrijk voor hem, omdat zijn kinderen zo ook de mogelijkheid hebben om wildlife te zien. “Eigenlijk is dat al niet meer het geval. Als ik terugkijk naar de afgelopen 13 jaar, zie ik grote veranderingen. Het ontmoeten van dieren is een stuk moeilijker geworden. Er zijn nu meer mensen in de natuur en de dieren trekken zich steeds verder terug.” Hij ziet wel een oplossing. “Bouw geen nieuwe wandelroutes in de beschermde gebieden, maar breid de huidige wandelpaden uit. Het is belangrijk om natuur en mensen te verbinden, maar doe dat dan niet overal. Zorg dat de dieren hun eigen plek hebben.”   Nature_Talks_Photo_Festival-natuurfotografie-natuurfotoworkhopsfotoreizen-Sven_ZacekWij nemen hartelijk afscheid nadat ik Sven Začek uiteraard heb bedankt voor het gesprek. Hij geeft aan het einde van de middag nog een lezing over Diverse Estonia waarin een aantal van zijn beelden worden getoond. Nieuwsgierig naar de laatste internationale natuurfotograaf die ik tijdens deze editie sprak? Lees het volgende maand op de website van Nature Talks.     Nature Talks Photo Festival 2019 En? Kijk jij ook al uit naar het Nature Talks Photo Festival 2019 op 9 en 10 november? Houd dan onze website in de gaten. Vanaf 1 juli is de kaartverkoop gestart en het belooft in ieder geval weer een mooie editie te worden met (internationale) sprekers en hun prachtige beelden. Met lezingen van onder andere Christian Ziegler NatGEO (DE/PAN), Tony WU (JAP), Sandesh Kadur NatGEO, BBC (IND), Garth Lenz (CAN), Edo van Uchelen (NL), Marco Gaiotti (ITA),  Wenche Dahle (NOR), Bart Siebelink (NL), Roelof Molenaar (NL), Franka Slothouber (NL), Peter van der Veen (NL), Jowan Iven (NL) en vele anderen. Ook DuikeninBeeld, de Vlinderstichting en de grote fotobeurs zijn weer aanwezig. Koop hier je kaartje!

  • Nature-Talks-natuurfotografieworkshops-creatieve-natuurfotografie-fotoworkshop-Andrew_George

    Fotoworkshop Kijken & Creatieve technieken

    89,00 incl. BTW
    Lees meer
  • Nature-Talks-natuurfotografieworkshops-creatieve-natuurfotografie-fotoworkshop-Andrew_George

    Fotoworkshop Kijken & Creatieve technieken

    89,00 incl. BTW
    Lees meer
  • Fotoweekend drenthe

    Foto 3-daagse Drenthe: Allround zomerse natuurfotografie workshops

    455,00
    Opties selecteren

Nature Talks spreekt met natuurfotograaf van het jaar Maximillian Hornisch

Nature Talks spreekt met natuurfotograaf van het jaar Maximillian HornischHet is een weekend waar...

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Not found

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!