Nature Talks spreekt met natuur-en conservatiefotograaf Peter Cairns
Ede. Zaterdagmiddag 10 november. Dit is alweer mijn derde interview tijdens het Nature Talks Photo Festival. Deze keer heb ik de eer om met topfotograaf Peter Cairns in gesprek te gaan over zijn fotografie. Wij hebben het o.a. over het belang van fotografie, de ontwikkelingen die hij heeft doorgemaakt, zijn dromen, manier van denken en het multimedia project ‘Scotland: The Big Picture’. Peter Cairns, wonend in Schotland, is natuur- en conservatiefotograaf, schrijver en medeoprichter van projecten als Tooth & Claw, Highland Tiger, 2020VISION en Wild Wonders of Europe. Hij is senior lid van de International League of Conservation Photographers. ‘Trofee beelden’ In 2003 begint Peter Cairns met fotograferen en maakt hij mooie beelden, “trofeeën” van bijvoorbeeld een ijsbeer. “Ik voel me beschaamd als ik terugdenk aan de foto’s die ik toen maakte. Zo’n beeld doet niets en inspireert mensen ook niet. Het voelt alsof ik tien jaar aan tijd verloren heb voordat ik pas doorhad dat het mij niet om deze ‘trofee beelden’ gaat”, aldus Peter Cairns.
“Ik voel me beschaamd als ik denk aan de ‘trofee beelden’ die ik een aantal jaren geleden maakte”
Thinking Story Peter Cairns is toen gaan nadenken over hoe hij met zijn fotografie het meest productief en effectief kan zijn. “Waarmee heb ik de meeste invloed, kan ik echt een verschil maken en veranderingen teweegbrengen?” zijn vragen die ik mijzelf stelde. “Het antwoord vindt hij dichtbij huis. Mijn eigen land begrijp ik, zowel cultureel als politiek gezien. Ik kan meer onder de huid kruipen en heb langer de tijd om aan het project te werken. Zo kan ik echt de diepte ingaan. Als je lokaal fotografeert kun je de eventuele gaten in je serie ook beter vullen. Om een goed verhaal te vertellen moet je je aan de drie i’s houden: informeren (Inform), inspireren (Inspire) en beïnvloeden (Influence). Verder is het belangrijk dat je je verhaal en de context kent – met een einddoel in gedachten. Op zichzelf staande beelden zijn hiervoor niet goed genoeg.” Universeel symbool Peter Cairns ziet zichzelf vooral als een natuurliefhebber en niet als fotograaf. Hij wil iets voor de natuur doen vertelt hij me.“Nee, ik droom niet over een Ferrari, maar wel dat de wereld een betere plaats is dan nu. Ik hoop dat dat gebeurt en dat ik herinnerd word als iemand die hieraan heeft bijgedragen.” Peter Cairns legt uit: ”Wij fotografen hebben de mogelijkheid om dit communicatiemiddel te gebruiken, om beelden te creëren die de wereld helpen. Fotografie geeft je de mogelijkheid om verhalen te vertellen. Een beeld is universeel. Iedereen begrijpt het symbool. Je hoeft de wetenschap er achter niet te kennen om het te snappen.”
“In het multimediaproject ‘Scotland: The Big Picture’ worden de voordelen, voor zowel mens als dier, van meer wildernis in Schotland gepromoot”
Thinking like a mountain “Het besef begint te komen dat wij niet soort voor soort moeten proberen te redden, maar dat alles met elkaar verbonden is. Het is van belang om het grotere geheel te zien en de natuur haar eigen gang te laten gaan”, vertelt Peter Cairns. ‘Denken als een berg’ betekent begrip en waardering hebben voor alle levende organismen en hun onderlinge verbondenheid, van de kleinste bacteriën tot een toproofdier en alles daartussenin (bron: www.scotlandbigpicture.com). Een bos is meer dan bomen alleen. “Het bos in Schotland was een aantal jaar geleden bijna dood en is nu getransformeerd tot een levend bos. Schotland was toen we met dit project startten ecologisch gezien een van de meest uitgeputte landen ter wereld”, zegt Peter Cairns. Hij vervolgt: “Wij voelen ons vaak superieur aan de wereld, maar wij hebben wildernis in ons leven nodig. Zonder kunnen wij niet overleven.” Met dit inzicht zeggen wij elkaar gedag en bedank ik Peter Cairns voor het leuke gesprek. Ik laat zijn woorden, de positieve impact en effecten van het project ‘Scotland: The Big Picture’ nog even tot me doordringen. En denk na over wat dit voor mijn eigen fotografie kan betekenen. Mijn ‘werkdag’ zit er bijna op, met nog één gesprek in het vooruitzicht met de Spaanse vogelfotograaf Mario Suárez Porras. Ben je ook benieuwd naar zijn verhaal? Lees het volgende maand op de website van Nature Talks. Nature Talks Photo Festival 2019 Ook benieuwd wie er op 9 en 10 november – naast Christian Ziegler NatGEO (DE/PAN), Tony WU (JAP), Sandesh Kadur NatGEO, BBC (IND), Garth Lenz (CAN), Edo van Uchelen (NL), Marco Gaiotti (ITA), Wenche Dahle (NOR), Bart Siebelink (NL), Roelof Molenaar (NL), Franka Slothouber (NL), Peter van der Veen (NL), Jowan Iven (NL) – komen spreken? Houd dan de website in de gaten. Het belooft weer een vette editie te worden met adembenemende sprekers. Daarnaast zijn DuikeninBeeld,de Vlinderstichting en de grote fotobeurs weer aanwezig. Op 1 juli start de verkoop van de tickets.