Op zoek naar de Spaanse lynx, keizerarend en nog veel meer!
Uitstel fotoreis…
Als enthousiast natuurfotograaf had ik met mezelf afgesproken om jaarlijks een mooie reis te maken in een poging om eens wat anders dan onze dagelijkse koolmeesjes te fotograferen. Niets mis met een koolmees natuurlijk, maar als je iedere dag aardappelen op je bord hebt liggen verlies je langzaam maar zeker ook je trek. Dus na mooie reizen in de voorbije jaren mezelf ingeschreven voor een reis naar de Extremadura in het voorjaar van 2020. De voorbeschouwing met de medereizigers en de reisleider hadden we inmiddels achter de rug en de koffers waren al van zolder gehaald toen de pandemie zich aandiende. Kort daarna gevolgd door de bijbehorende lockdown. De reis werd noodzakelijkerwijs gecanceld.
Niet getreurd, we zaten tenslotte allemaal in hetzelfde schuitje. De boeking werd een jaar doorgeschoven naar voorjaar 2021, want dan zou het wel weer kunnen toch? Helaas, het virus bleek hardnekkig. En zo ging er ook een streep door Extremadura voorjaar 2021.
Spaanse keizerarend en ekster, foto: © Claudia van Zanten
Maar geen afstel
Gelukkig was er inmiddels ook een vaccin en natuurlijke immuniteit zodat er wat licht aan het eind van de corona-tunnel begon te schijnen. Bovendien had Nature Talks een nieuwe fotoreis aan haar assortiment toegevoegd die direct aansprak: een reis in september en januari naar Extremadura (of eigenlijk Castilië – La Mancha) met als hoofdattractie de Spaanse lynx! Deze wonderschone kat die ook wel Iberische lynx of Pardellynx wordt genoemd, is endemisch, leeft uitsluitend op het Iberisch schiereiland en was enkele jaren geleden bijna uitgestorven. Gelukkig is er op tijd ingegrepen en begint de populatie héél voorzichtig weer wat te groeien. Een uitgelezen kans om deze geweldige kat met zijn mooie pluimoren te spotten en misschien zelfs te fotograferen. Want oog in oog komen met dit illustere roofdier is beslist géén vanzelfsprekendheid!
Vale gier, foto : © Michel de Beer
Naast de Spaanse lynx beloofde de reis nog tal van roofvogels waaronder de eveneens endemische Spaanse keizerarend, diverse gieren, haviken en kiekendieven. Verder kans op de Egyptische mangoest, de enige mangoest in Europa die bovendien alleen op het Iberisch schiereiland voorkomt. Een reis volgepakt met bijzondere soorten..als je geluk hebt.
Egyptische mangoest, foto: © Duncan Ruiterman
De keuze was snel gemaakt…deze kans wilde ik niet laten lopen en bovendien was september 2021 maar 5 maanden verder dan de oorspronkelijke fotoreis in april…dat was te overzien.
Spaanse lynx, foto: © Herman van der Hart
Voorpret
Na een voorbespreking via Zoom – we blijven natuurlijk voorzichtig – met reisleider Herman en de medereizigers, begon het voorbereiden op en uitkijken naar het vertrek. Er werden nog wat extra batterijen aangeschaft, met die kleine praktische systeemcamera’s van tegenwoordig beschik ik niet meer over die grote accu’s van mijn ‘oude’ DSLR. Gelukkig had Nature Talks voldoende gewicht geboekt voor deze reis zodat de fototas werd afgevuld tot 12 kg en de koffer werd volgestopt tot 23 kg. En dan kan je best wat meenemen!
Spaanse keizerarend, foto: © Erik Ruiterman
Eindelijk op fotoreis
Op zondag 12 september was het zover. In de loop van de ochtend trof het reisgezelschap, bestaande uit Claudia, Edwin, mijn vaste fotomaatje Michel en mijn zoon Duncan, elkaar op Schiphol en kon het avontuur beginnen. Madrid blijkt maar twee uur vliegen, dus enkele uren later lieten we onze Spaanse QR-codes zien aan de dienstdoende veiligheidsmedewerkers en mochten we Spanje betreden.
Samen met Herman en de Spaanse gids Jose gingen we richting hotel waar onder het genot van een koud drankje de instructies werden doorgenomen. Het is belangrijk om te beseffen dat Jose erg veel energie en tijd heeft gestopt in het creëren van de mogelijkheid om soorten als Spaanse lynx, Spaanse keizerarend en Egyptische mangoest vanuit een fotohut te fotograferen. De spelregels die hij meegeeft moeten dan ook strikt opgevolgd worden anders is de kans groot dat wij, en alle fotografen na ons, geen van deze soorten gaan zien en onze gids zijn broodwinning kwijt is…
Spaanse keizerarend, foto: © Edwin Bosch
Na de kennismaking met onze gids en de uitleg bij het gebruik van de hutten bespreken we met elkaar de bezetting van de hutten in de komende dagen. Er zijn hutten voor de ochtend en hutten voor de middag. Alleen de Lynx hut kan de hele dag gebruikt worden. Nadat de indeling is gemaakt volgt het diner in het hotel. De vriendelijke hoteleigenaar – die overigens geen woord Engels spreekt – probeert met handen en voeten duidelijk te maken wat er die avond op de kaart staat. Gelukkig beschikt hij óók over een mobieltje met daarop een vertaal-app waarmee een en ander prima in orde komt. Er wordt smakelijk gegeten waarbij ook de liefhebbers van een vegetarische maaltijd aan hun trekken komen. Dit gaan we wel een week volhouden!
De vos en de Monniksgier, foto: © Claudia van Zanten
Vroeg op
De volgende ochtend starten we de dag om 06.30 uur bij een barretje om de hoek van het hotel met een kop koffie of thee, wat toast en jam en krijgen we onze goed gevulde lunchpakketjes mee. Ook hier is weer rekening gehouden met de vegetariërs onder ons dus prima geregeld. De deelnemers worden rond 07.00 uur door onze gids en zijn vrouw Teresa naar de verschillende hutten gebracht. Terwijl zij alles ter plekke in orde maken betreden wij de veelal 1- of 2-persoons hutten. De hutten zijn voorzien van vensterbanken met bouten dus we hebben genoeg aan onze schommelkoppen of balhoofden. Bovendien zijn de meeste hutten te klein om er nog een statief in te zetten. In onze groep zitten drie deelnemers die langer zijn dan 1.90 meter maar met enige lenigheid levert dat geen problemen op…zelfs onze langste deelnemer met zijn 2.06 meter weet zich na wat rek- en strekoefeningen in de hutten te vouwen.
Egyptische mangoest, foto: © Michel de Beer
Na de ochtendsessie treffen we elkaar weer bij het hotel, worden de lunchzakjes geplunderd, de bezetting voor de hutten gewisseld en beginnen de middagsessies. Moe maar voldaan keren we ’s avonds rond 20.30 uur terug bij het hotel en worden de ervaringen van de dag uitgewisseld. Vandaag nog geen lynx maar wel de Spaanse keizerarend voor mij! Na een koud drankje en veel enthousiaste verhalen gaan we rond 21.30 aan tafel en daarna naar de kamer…het is tenslotte weer vroeg dag. Dit belooft een zéér intensieve reis te worden!
Geduld en zitvlees
Wie aan Spanje denkt, denkt doorgaans aan zon. Maar het kan er ook regenen! De dinsdag heeft nogal wat water voor ons in petto zo zal blijken. Het ritueel van de maandag wordt herhaald, vroeg op, 06.30 koffie en thee in het barretje om de hoek en daarna met Jose David en Teresa naar de verschillende hutten. Lunch bij het hotel en vervolgens de middagsessies tot begin van de avond. Rond 20.30 terug op het hotel en ervaringen uitwisselen. Hier blijkt dat ook in Spanje regen en onweer van invloed zijn op het gedrag van dieren want de resultaten vanuit de verschillende hutten zijn zeer wisselend. En de lynx heeft zich nog niet laten zien. Maar ja…such is life, het hoort bij wildlifefotografie! Wat al wel duidelijk wordt is dat de intensieve dagen geen ruimte laten om ’s avonds met elkaar nog wat foto’s te bekijken en te bespreken. We spreken af om na de vakantie nog een avond bijeen te komen en met elkaar onze mooiste foto’s en herinneringen te delen.
Spaanse keizerarend, foto: © Herman van der Hart
Bingo!
Woensdag klaart het weer in de loop van de dag een beetje op. Het ochtendritueel voltrekt zich zoals gebruikelijk. Ik zit die dag samen met Herman en Edwin bij de lynx. We zitten allemaal in éénpersoonshutjes om zo stil mogelijk te zijn. Communicatie verloopt via whatsapp. Rond 8.45 uur komt het bericht waar we allemaal naar uitkijken. Herman heeft de lynx in het vizier én op de foto. Zijn dag kan niet meer stuk en zal alleen nog maar beter worden. Aan het eind van de ochtend komt moeder lynx met twee jongen in beeld en kan Herman genieten van dit familietafereeltje. Bij Edwin en mij loopt de spanning hoog op maar wij moeten tot het eind van de middag wachten wanneer moeder en één jong besluiten het pad voor de hut af te wandelen. Bingo…ook wij hebben ze op de foto. De verhalen na terugkomst worden gedeeld, waarbij het spotten van de lynx natuurlijk veel aandacht krijgt.
Havik, foto: © Erik Ruiterman
Iedereen blij
Op donderdag zitten Claudia, Michel en Duncan bij de lynx te posten en ook zij worden getrakteerd op het bezoek van de lynx, wederom moeder met jongen. Duncan heeft zijn succes al in de ochtend, Claudia en Michel moeten wachten tot het eind van de middag maar krijgen dan volop kansen om de lynxen te fotograferen. Al met al wederom een zeer geslaagde dag, waarbij ook de andere hutten niet teleurstellen. Zo schiet ik die dag ‘mijn’ Egyptische mangoest en aan het eind van de dag de havik in mooi avondlicht, waar ik ook erg blij mee ben.
Spaanse keizerarend, foto: © Edwin Bosch
Missie meer dan geslaagd
Vrijdag is alweer onze laatste huttendag. Vier van ons besluiten ’s morgens nog wat gieren te bezoeken terwijl Edwin de laatste kans bij de lynx benut. Het zal hem nog mooie foto’s van de kat opleveren. ’s Middags gaan Claudia, Michel, Duncan en ik samen met Herman naar National Parc Monfragüe om nog wat van de omgeving mee te krijgen. We stoppen ondermeer bij Peñafalcon, de beroemde gierenrots aan de oever van de Taag, en genieten van de uitzichten op sfeervolle dehesas, de unieke en authentieke landschappen op het Iberisch schiereiland. Weer bij het hotel kijken we met z’n allen terug op deze geslaagde fotoreis. Alle deelnemers hebben foto’s van onder meer de Spaanse lynx, de Spaanse keizerarend én de Egyptische mangoest. Missie méér dan geslaagd. We bedanken en nemen afscheid van onze gids Jose en genieten nog een keer van het diner in het hotel.
Spaanse lynx, foto: © Michel de Beer
Moe maar voldaan
Op zaterdag 18 september vliegen we zonder verdere problemen naar huis en nemen we afscheid van elkaar. We beseffen dat we geluk hebben gehad met wat we deze reis hebben kunnen zien, zoals gezegd is het géén vanzelfsprekendheid!
Ik kijk nu al uit naar onze gezamenlijke avond vol foto’s en herinneringen!
Ruzie om de tak, foto: © Claudia van Zanten
Monniksgier en vos, foto: © Herman van der Hart
Spaanse lynx, foto: Duncan Ruiterman
Blauwe ekster, foto: © Erik Ruiterman
Wil je ook mee met deze fotoreis Extremadura Spanje met de Spaanse lynx en keizerarend? In september en januari gaan we weer. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte wanneer nieuwe fotoreizen online komen.
Nature Talks
Wat leuk dat je één van de Nature Talks Photo Blogs op onze website las, naturetalks.nl is het platform voor natuurfotografie, fotoreizen, fotoworkshops en het fotofestival. Wil je andere blogs lezen, neem dan vooral een kijkje bij de blogs.
Fotoreizen en workshops
Ben je geïnteresseerd in een fotoreis of fotoworkshops onder begeleiding van een professionele natuurfotograaf? Neem dan gerust een kijkje op onze website voor de mogelijkheden.
Fotofestival
Wij organiseren elk jaar een fotofestival met top natuurfotografen uit binnen- en buitenland. Het fotofestival vindt altijd in het tweede weekend van november plaats.
Fotowedstrijd
Jaarlijks organiseren wij de Nature Photographer of the Year-contest, een fotowedstrijd voor natuurfotografen wereldwijd. Amateurs en professionals, jong en oud, iedereen is van harte welkom!