Nature Talks is hét platform voor natuurfotografie in Nederland en België. Wij laten de natuur spreken. Voor de serie ‘Nature Talks spreekt met…’ ga ik het gesprek aan met verschillende (internationale) natuurfotografen over hun verhaal: hun fotografie, achtergrond, dromen, bijzondere momenten, (lopende) fotoprojecten, hoe zij naar de wereld kijken en persoonlijke tips. Ben je benieuwd naar het verhaal van onderwater- en walvisfotograaf Tony Wu? Lees het in deze fotoblog. Tony Wu ‘waterlogged I photographer’ staat er op de website van de wereldberoemde onderwaterfotograaf die meer uren onder water dan op land spendeert. Hij ziet zichzelf als foto-naturalist: het bestuderen van de natuur onder water. Hij observeert en documenteert de wondere wereld van de oceaan en zijn fotocamera is daarbij zijn gereedschap. Dit alles met als doel om zijn kennis te delen en de onderwaterwereld te beschermen. Op deze eerste dag tijdens het Nature Talks Photo Festival, het event voor natuurfotografen, sluit hij met zijn lezing de dag af.
“Mijn leven wijd ik aan het leren kennen én fotograferen van grote walvisachtigen zoals bultruggen, potvissen en blauwe vinvissen”
Tien maanden per jaar reizen
In de afgelopen tien tot vijftien jaar is Tony Wu ongeveer tien maanden per jaar onderweg. Zijn vrouw gaat vaak met hem mee op reis. Hij fotografeert grote walvisachtigen zoals bultruggen, potvissen en blauwe vinvissen. Ook documenteert hij spawning-aggregaties, dat in wezen orgies zijn met duizenden op seks beluste vissen. Met een van deze beelden wint hij de eerste plaats in de categorieën “Underwater” en “Behavior: Mammals” bij de Wildlife Photographer of the Year contest. Tijdens zijn lezing vertelt hij de volgende anekdote over deze wedstrijd: ”Ik zat lang na te denken over wat ik op het podium wilde zeggen. Tot op het laatste moment wist ik het niet zeker. Iets serieus, of toch minder serieus? Het werden deze woorden: Ik had nooit gedacht dat ik op het podium zou staan om een Award te accepteren voor een foto van groepsseks.”
De wateren rondom Japan
Op het moment van schrijven is deze natuur- en onderwaterfotograaf aan het inpakken voor zijn reis naar het noorden van Japan. Vandaag de dag is hij namelijk bezig met een project over de gevarieerde en diverse mariene omgevingen van Japan: van tropische tot arctische omgeving en de vele unieke habitats er tussenin. “Dit is niet iets waaraan je denkt bij Japan.” Tony Wu vervolgt: ”Ook al duik ik hier nog niet zo lang, ik zie dat de seizoenen in de oceaan aan het veranderen zijn. Dingen die in een bepaalde periode moeten gebeuren, gebeuren niet. Bijvoorbeeld de reproductie van dieren, maar ook de garnalen zijn niet op de plek en tijd waar ze op een bepaald moment horen te zijn. Het maakt me duizelig.”
Mijn leven met walvissen
Ter voorbereiding op ons gesprek kijk ik op YouTube de film My Life with Whales. Regelmatig moet ik erg lachen om de wijze van vertellen van deze onverschrokken natuurfotograaf. Zo vind ik zijn verhaal over zijn eerste ervaring met walvissen erg grappig. “In 2000 heb ik mijn eerste ontmoeting met een walvis en grijpt deze mijn vin.” Lachend vervolgt hij in zijn Youtube film: “Ik wist toen al dat ik niet rationeel dacht, want als reactie probeerde ik de walvis van me weg te duwen.” Hij vult aan: ”Nee, ik werd dus niet opgegeten. De walvis deed mij niks en wij werden zelfs vrienden.“ Sinds dit eerste contact wijdt hij zijn leven aan het leren kennen en het fotograferen van walvisachtigen.
Duizenden momenten
Toen hij met fotograferen startte, maakte hij naar eigen zeggen erg slechte foto’s. Zo slecht zelfs dat Tony Wu er totaal van overtuigd was dat het aan de fotocamera lag… Nu zegt hij dat deze beelden erg goed zijn voor de lachspieren. Sindsdien heeft hij duizenden momenten gevangen zonder een echte favoriet te hebben. Elk moment heeft iets bijzonders. Deze onderwater- en natuurfotograaf combineert zijn liefde voor beeldende kunst met zijn interesse in de mariene wereld en maakt daarbij zeldzame beelden van het wondere leven in de onderwaterwereld.
Onderwaterfotografie tips
Hij heeft twee tips voor de startende onderwaterfotograaf. Het lijken voor mij twee open deuren, toch ziet Tony Wu in het veld vaak anders gebeuren.
- Je moet goed kunnen duiken en zwemmen. “Duiken is niet moeilijk vind ik, maar het vereist wel ervaring. Je moet je lichaam kunnen controleren. Dat heb je ook nodig om je fotocamera te kunnen gebruiken.“
- Je moet weten hoe je fotocamera werkt. “Ben bekwaam om je fotocamera te bedienen. Met een onderwaterhuis is dit extra moeilijk. Oefen er op land al mee. Je kan beter op land falen, dan in het water. In het water kan je je lens bijvoorbeeld niet meer even veranderen. Het moet dus allemaal kloppen voordat je het water ingaat.”
“Ik kijk elke documentaire over het mariene leven en lees alles wat los en vast zit over de oceaan”
Liefde voor de zee
In alertdiveronline lees ik dat Tony Wu eigenlijk niet goed weet waar zijn interesse voor de zee vandaan komt, voor hem is het een soortgelijke vraag als waarom hij ademt. Al zo lang als hij zich kan herinneren, heeft hij een liefde voor de zee – met alles erin: hij houdt er gewoon van. Hij houdt niet alleen van de zee, maar van alle natuur. Van kinds af aan heeft hij een voorliefde voor het jagen op krabben, het observeren van zeesterren en het bewonderen van alle andere inwoners van de zee. Hij kijkt elke documentaire over het mariene leven en leest alles wat hij tegenkomt over de oceaan. De meeste dagen van het jaar brengt hij door in de oceanen, hij zegt dan ook dat hij “geen voeten heeft maar vinnen”. En dus ook meer paren vinnen dan schoenen bezit. Over zijn fascinatie voor walvisachtigen zegt hij het volgende: “Het zijn wezens uit de diepte en erg sociale dieren. Nieuwsgierig, zachtaardig en introspectief”.
‘Zen mind, beginners mind’
Op zijn reizen neemt hij tegenwoordig zijn iPad mee, waarop honderden boeken staan. “Soms herinner je je niet de exacte woorden uit een boek, maar wel het concept. Er zijn ook zinnen waarvan ik de exacte woorden nooit vergeet, die voor altijd in mijn gedachten blijven. Ik was een jaar of 13-14 toen ik het boek ‘Zen mind, beginners mind’ van Shunryu Suzuki las. De zin ‘In the beginner’s mind there are many possibilities, but in the expert’s there are few’ sloeg bij me in als een bom (‘hit me like a hammer’).” Het boek herleest hij nog af en toe. Deze leergierige natuurfotograaf legt verder uit dat je nooit een expert bent en altijd kan blijven leren. Elke dag, van iedereen en op elk moment.
Tijd – en hersenkiller
Tony Wu vindt dat niet genoeg mensen lezen en dat dat steeds erger wordt. “Mensen gebruiken al hun tijd met het staren naar hun telefoon. Ze spelen er spelletjes op zoals Candy Crush, kijken naar Twitter en Facebook. Het is zo’n tijd- en hersenkiller. Als je minder met je telefoon bezig bent, ben je meer aanwezig in het heden. Je bent dan gelukkiger. Ik ben absoluut niet tegen technologie. Het is de onbekwaamheid om de technologie op een constructieve wijze te gebruiken”, verklaart de natuurfotograaf.
“Met zijn tekst en beelden laat hij de schoonheid van de wondere onderwaterwereld zien.
Wij zijn allemaal afhankelijk van onze planeet om te kunnen overleven”
Meer over Tony Wu
Zijn levensmotto is “art gratia scientiae”, Latijn voor “kunst omwille van kennis”. Hij streeft er naar om unieke esthetische beelden te maken die van betekenis zijn en een boodschap bevatten. Hij zoekt naar avonturen en het documenteren van walvisachtigen, voor Tony zijn dit zeer charismatische zeezoogdieren. Zijn wens om te leren drijft hem. Tony Wu gebruikt zijn beelden en teksten om de schoonheid van de oceanen te laten zien. Wij zijn allemaal afhankelijk van onze planeet om te kunnen overleven. Tony Wu heeft een aantal prestigieuze prijzen ontvangen, waaronder de “Grote Prijs” in de grootste onderwaterfotografiewedstrijd van Japan, de prijs voor het beste boek van het jaar op het Festival of Marine Images in Antibes en de eerste plaats in de categorieën “Underwater” and “Behavior: Mammals” van de jaarlijkse Wildlife Photographer of the Year wedstrijd.
Nature Talks
Wat leuk dat je één van de Nature Talks Photo Blogs op onze website las, naturetalks.nl is het platform voor natuurfotografie, fotoreizen, fotoworkshops en het fotofestival. Wil je andere blogs lezen, neem dan vooral een kijkje op https://www.naturetalks.nl/blog/.
Fotowedstrijd
Wil jij kans maken op de titel van Nature Photographer of the Year? Doe dan mee met de photo contest. Je kunt t/m 28 juni 2020 je foto’s insturen via https://naturephotographeroftheyear.com/enter-contest/npoty-2020/
Fotoreizen en workshops
Ben je geïnteresseerd in een fotoreis of fotoworkshops onder begeleiding van een professionele natuurfotograaf? Neem hier dan gerust een kijkje voor de mogelijkheden: https://www.naturetalks.nl/fotoreizen/
Fotofestival
Op zaterdag 14 en zondag 15 november 2020 vindt het volgende Nature Talks Photo Festival in het Chassé Theater van Breda plaats. Kijk voor meer informatie of voor het kopen van een ticket hier: https://www.naturetalks.nl/ticketinformatie/. Er staan alweer een aantal mooie namen van natuurfotografen op het programma.