9 dagen | 21 maart 2025 – 29 maart 2025 (volgeboekt)
In de vroege lente keren meer dan 100.000 arctische zeevogels terug naar hun noordelijke broedgebieden, waaronder schiereiland Varanger in het noordoosten van Noorwegen. Hoewel dit gebied het jaar door spectaculair is, biedt de winter en het vroege voorjaar de meest geweldige en letterlijk adembenemende fotografische mogelijkheden. Er ligt nog volop sneeuw, de temperaturen zijn grotendeels onder 0, het zachte winterlicht geeft nog steeds mooie pastelkleuren en lange schaduwen. Het weer brengt dramatische wolken en af en toe sneeuwval of zelfs een bulderende sneeuwstorm met zich mee. Deze combinatie van omstandigheden biedt ons de mogelijkheid een hele gevarieerde fotoreis samen te stellen waarin wij prachtige en unieke vogels in broedleed combineren met zoogdieren zoals rendier en sneeuwhaas in landschappen in arctische omstandigheden. Ook landschapsfotografie en het fotograferen van cultuur zoals de kleurrijke vissersdorpjes zijn onderwerp van onze fotografieactiviteiten. En hoewel het daglicht al weer langer aanwezig is dan tijdens midwinter is ook de kans op noorderlicht nog steeds aanzienlijk.
Ben jij gepassioneerd vogelaar, enthousiast natuurfotograaf en zoek je creatieve fotografiemogelijkheden in arctische omstandigheden? Dan is dit jouw reis. Laat je meenemen door Nature Talks naar het winterparadijs noord Finland en arctisch Noorwegen.
Deze reis brengt de unieke en spectaculaire fotografiemogelijkheden van arctisch Noorwegen en Finland samen. We beginnen ons fotografieavontuur in Finland waar we ons vooral richten op het fotograferen van een aantal vogelsoorten zoals moerassneeuwhoen, haakbek en witstuitbarmsijs. Vervolgens reizen we naar Varanger waar we onder meer aan de kust en op de kliffen fotograferen en hopelijk tienduizenden zeekoeten, drieteenmeeuwen en alken vinden. En hopelijk treffen we ook de fotogenieke papagaaiduikers in combinatie met sneeuwomstandigheden. In Båtsfjord hebben we vanuit een drijvende schuilhut/fotohut die in het water van het fjord ligt een 6 uur durende fotografiesessie. Hierna reizen we via de zuidkust van Varanger langzaam richting Vardø waar we een aantal dagen blijven en nog een aantal fantastische activiteiten op het programma staan. Overdag gaan we op zoek naar allerlei vogelsoorten, sneeuwhazen en bezoeken we op twee dagen vogeleiland Hornøya. ’s-Avonds/’s-nachts fotograferen we, over 3 dagen verspreid, sneeuwhazen vanuit schuilhutten.
Vanuit Vardø bezoeken we tot 2 x toe vogeleiland Hornøya. Hier hopen we vogels zoals papegaaiduiker, kuifaalscholver, zeekoet, kortbekzeekoet, alk, zeearend en wie weet, de ivoormeeuw voor de lens te krijgen. Bovendien worden in deze periode regelmatig giervalken gezien. Ook is het eiland een goede plek om uit te kijken naar orca’s. Wil je meer weten over Hornøya? Kijk dan maar eens naar deze film voor een complete impressie.
Het fotograferen van de sneeuwhazen doen we in het donker. Hiervoor verdelen we ons in 3 groepjes zodat iedereen een avond in de hiervoor speciale fotohut door kan brengen om te fotograferen. Wel moet je er rekening mee houden dat het ook hier wilde natuur betreft en de kans dat je sneeuwhazen kunt fotograferen aanzienlijk is, maar 100% garantie kunnen we nooit geven.
Om de fotografiekansen optimaal te vergroten verplaatsen we ons tijdens deze reis in twee hele ruime auto’s, zodat ook vanuit onze voertuigen gefotografeerd kan worden. Het voordeel hiervan is dat we heel snel kunnen fotograferen en ook niet eerst allemaal met veel lawaai uit hoeven te stappen waardoor de kans groot is dat vogel of dier al lang en breed weg is als we eenmaal met onze foto-apparatuur klaarstaan. Bovendien gaan op deze reis twee reisbegeleiders mee. Ook nemen we sneeuwwandelschoenen mee op onze trips. Op deze manier vergroten we de mogelijkheden van het fotograferen van sneeuwhaas en sneeuwhoen waarvoor we soms een stukje moeten lopen. Als er een flinke laag sneeuw ligt is dit met gewone schoenen of laarzen bijna niet mogelijk. De sneeuwwandelschoenen zijn de hele reis voor jou ter beschikking.
Reisbegeleider en ervaren natuurfotograaf Stefan Gerrits is zeer gepassioneerd. Hij is geboren in maart 1973 in één van de kleinere dorpen in Nederland, Sambeek. Stefan woont nu al meer dan 20 jaar in een van de grootste stedelijke gebieden in Finland. Na meer dan 20 jaar in Finland kent hij veel fotogenieke gebieden als zijn broekzak. En staat hij ook altijd in contact met lokale mensen om jou unieke en de beste mogelijkheden tot natuurfotografie te bieden. Hij laat jou laten kennismaken met de Scandinavische cultuur en vertelt je met veel passie over de natuur in deze landen én waarom hij hier dus al zo lang woont.
Lees meer over Stefan.
• Het zien, beleven en fotograferen van spectaculaire vogelsoorten in wintersfeer.
• Fotograferen van watervogels ter hoogte van het wateroppervlak vanuit een speciaal voor ons afgehuurde
drijfhut in het Båtsfjord.
• Een gevarieerd programma dat vooral gericht is op het fotograferen van vogels, maar ook zoogdieren zoals
eland, sneeuwhaas, eekhoorn en orca kunnen voor je lens komen.
• Door de sprookjesachtige omstandigheden krijg je veel mogelijkheden creatieve invalshoeken te bedenken
en te fotograferen.
• Natuurbeleving pur sang in het uiterste noorden van Scandinavië.
• De kans op het fotograferen van Noorderlicht.
• Een fotoreis die geschikt is voor de wat meer gevorderde fotograaf.
• Twee ervaren en enthousiaste natuurfotografen als organisator en begeleider.
• Een kleine groep gelijkgestemden van maximaal 6 deelnemers.
• Bespreking van fotoresultaten tijdens de avonduren zodat je weer verder kunt met tips en nieuwe ideeën.
• Deelnemersbijeenkomst voorafgaand aan de reis.
• Je hart gaat sneller kloppen bij de gedachte dat je eindeloos veel vogelsoorten in winterse sfeer kunt
fotograferen en creatieve technieken kunt toepassen.
• Je weet dat we het niet kunnen garanderen, maar in deze omgeving is het goed mogelijk dat we sperweruil
kunnen fotograferen.
• Deze fotoreis is heel geschikt voor natuurfotografen die meer creativiteit in hun fotografie willen brengen.
• Je houdt van variatie in het programma en vindt het heerlijk dat we een aantal keren wisselen van
omgeving.
• Deze reis is wat meer beschikt voor de gevorderde fotograaf omdat er veel aandacht zal zijn voor creatieve
technieken.
• Enorme natuurbeleving door de grote hoeveelheden verschillende vogelsoorten en het woeste landschap in
wintersfeer.
• Lapland in wintersfeer schrikt je niet af.
• Omdat we een aantal keren een stuk moeten wandelen door de sneeuw is het belangrijk dat je een goede
basisconditie hebt.
• Je vindt het fijn om in een klein groepje gelijkgestemden te fotograferen.
• De boeking is gebaseerd op een gedeelde 2-persoons kamer, maar je kunt tegen meerprijs ook een 1-
persoonskamer boeken.
Met het boeken van deze fotoreis, fotoworkshops, fotografie cursussen of andere producten of diensten van Nature Talks draag je niet alleen bij in het verbeteren van jouw fotografische skills, maar je steunt automatisch ook Stichting Nature Talks en daardoor lokale kleinschalige natuurbeschermingsprojecten. Daarnaast krijg je ook nog eens 5% korting op Nature Talks Photo Festival. Wil je altijd met korting deze of fotoreizen boeken of genieten van alle andere aanbiedingen? Word dan nu donateur van Stichting Nature Talks en help mee.
Dag 1:
Je wordt bij de luchthaven in Ivalo opgehaald door onze reisbegeleiders, Stefan en Stijn. Voor het verdere vervoer deze week maken we gebruik van twee ruime auto’s. Vanaf het vliegveld is er een transfer naar onze accommodatie (1 nacht) rondom Ivalo. ’s-Avonds dineren we gezamenlijk, bespreken we het programma van deze fotoreis en nemen we eventuele nieuwe mogelijkheden in overweging.
Dag 2:
We ontbijten vóór zonsopgang, zodat we in alle vroegte en bij mooie omstandigheden op zoek gaan naar de moerassneeuwhoen. We proberen deze fotogenieke vogels in hun witte winterverenkleed te fotograferen. Ook na de lunch hebben we nog een kans om deze sneeuwhoen vast te leggen. In de loop van de middag rijden we richting Kaamanen, om daar te overnachten (1 nacht). Hier gaan we ook op zoek naar haakbek, bruinkopmees, taigagaai en de witstuitbarmsijs.
Dag 3:
We ontbijten wederom vóór zonsopgang waarna we nogmaals proberen haakbek, bruinkopmees, taigagaai en witstuitbarmsijs te fotograferen. Na de lunch rijden we richting Båtsfjord in Varanger (Noorwegen) en maken we een wat langere stop om landschappen te fotograferen. Bovendien kijken we zeker uit naar de sperweruil langs de Tana rivierdelta, wat een favoriete omgeving is van deze pracht uil. Vervolgens transfer naar de accommodatie (2 nachten) en het diner.
Dag 4:
We maken een korte wandeling naar de haven van Båtsfjord. Hier stappen we in een goed gepositioneerde drijfhut zodat we de koningseider, Steller’s eider, eider en de ijseend kunnen fotograferen. Het ontbijt wordt verzorgd door het hotel en naar de drijfhut gebracht. Na een 6 uur durende sessie, gaan we nog met een RIB boot de fjord in om vliegende eenden te fotograferen. Na de ochtendsessie rijden we naar wat hoger gelegen plekken toe om iconische vissersgemeenschappen met prachtige kleurrijke huizen vanaf hier te fotograferen. Na deze overvolle dag gaan we terug naar de accommodatie voor het diner en hopen we op noorderlicht.
Dag 5:
We ontbijten vroeg waarna we richting Vadsø rijden. Onderweg stoppen we op verschillende plekken om paarse strandlopers en drieteenmeeuwen te fotograferen in onbeschut en ruig getijdenlandschap. Tijdens de rit naar Vadsø hebben we zeer goede kansen rendieren te fotografen. Bij onze accommodatie (1 nacht) fotograferen we sneeuwhazen in hun witte winterse vacht. Vervolgens diner en ondertussen blijven we uitkijken naar het noorderlicht.
Dag 6:
Weer ontbijt vóór zonsopgang. We nemen bovendien nog eens goed de tijd sneeuwhazen te fotograferen. Vervolgens rijden we via Ekkerøy. waar één van de grootste kolonies drieteenmeeuwen is en waar ook zeker een aantal paarse strandlopers te vinden zullen zijn, richting Vardø waar onze accommodatie (3 nachten) zich bevindt. Na het diner gaat de eerste groep naar de fotohut voor de sneeuwhaas fotografie tijdens de avond/nacht.
Dag 7 en 8:
Ontbijt voor zonsopgang omdat we met de boot naar Hornøya gaan voor de tienduizenden zeekoeten, alken, papegaaiduikers, drieteenmeeuwen en kuifaalscholvers die rond deze tijd terugkeren naar het eiland. Rond deze tijd is er een goede kans dat we vechtende papegaaiduikers in de sneeuw kunnen fotograferen. Giervalken en zeearenden vliegen af en aan omdat ze jagen op één van de onfortuinlijke zeevogels. In de late middag gaan we terug naar onze accommodatie om na te genieten tijdens het diner. Groep twee (dag 7) en groep drie (dag 8) mogen zich opmaken voor Sneeuwhaas fotografie tijdens de avond/nacht.
Dag 9:
Na het ontbijt rijden we terug naar Ivalo in Finland. Onderweg stoppen we nog even om haakbekken, witstuitbarmsijzen, bruinkopmezen en taigagaaien te fotograferen, maar daarna gaan we door richting het vliegveld, vanwaar je terugvliegt naar Amsterdam.
Deze reis is te boeken vanaf: € 2775,-.
Toeslag voor een 1-persoonskamer / alleen gebruik tweepersoonskamer (afhankelijk van de groepsgrootte en locatie wellicht niet altijd mogelijk): € 275,-.
– 1 persoon – in een gedeelde 2-persoonskamer:
boek je deze kamer, dan deel je je kamer met een andere persoon van hetzelfde geslacht. Deze kamer heeft aparte bedden.
Boek je deze kamer en is er niemand anders van hetzelfde geslacht die een kamer wil delen, dan betaal je de toeslag die geldt bij een “1 persoon – 1 persoonskamer” voor deze reis.
– 2 personen – 2 persoonskamer:
het boeken van een 2 persoonskamer is onder andere ideaal voor stelletjes en twee vrienden/vriendinnen die samen op fotoreis gaan. Geef bij het boeken in het opmerkingenveld aan of je een tweepersoonsbed wilt of twee losse bedden.
– 1 persoon – 1 persoonskamer:
bij deze kamer maak alleen jij gebruik van de kamer. Er geldt een toeslag voor het gebruik van een 1-persoonskamer. Het kan ook zijn dat je in je eentje gebruik maakt van een 2 of 3-persoonskamer. In beide situaties geldt hetzelfde bedrag als toeslag voor het alleengebruik van de kamer.
Donateurs krijgen € 30,- korting. Word je nu donateur (voor € 40,- per jaar) dan krijg je ook € 30,- korting op deze fotoreis.
Deelnemersbijeenkomst
Voorafgaand aan de reis organiseren wij een deelnemersbijeenkomst (online) zodat jij je reisgenoten leert kennen en vragen over de reis kunt stellen.
Accommodatie
We verblijven in 5 verschillende hotels op onze route. Onze reis is op basis van halfpension (ontbijt en diner). Lunchen doen we voornamelijk onderweg of op een fotografische locatie. We gaan regelmatig naar een supermarkt waar we inkopen voor de lunch doen.
Zwaarte
Deze reis is gemiddeld zwaar, winterse omstandigheden en kou kunnen een behoorlijke aanslag op je gevoel van comfort en uithoudingsvermogen doen. Om sneeuwhoen en sneeuwhaas te fotograferen moet je een stuk lopen (al dan niet met sneeuwwandelschoenen door de sneeuw) waarvoor je zeker een goede basisconditie moet hebben.
Heen- en terugreis
Deze reis is exclusief internationale vluchten. Onze ontmoetingsplaats is de luchthaven van Ivalo in Finland, waar onze reisleiders je verwelkomen.
Lokale verplaatsingen
Het vervoer ter plaatse doen we met met twee grote auto’s die bestuurd worden door de reisbegeleiders. Vanwege de beperkte bagageruimte in de auto’s zijn hardcase koffers niet toegestaan. Gebruik svp een zachte reistas. Er is natuurlijk voldoende ruimte voor je foto-uitrusting.
Benodigde apparatuur en materialen
– Fotocamera(s);
– filters (grijsfilters en polarisatiefilter);
– groothoeklens (14mm) en/of standaardlens (24-/70mm);
– korte telelens (70-200mm);
– lange telelens (400-600 mm), eventueel met extender;
– evt. macrolens;
– statief + balhoofd / schommelkop (statiefplaatjes);
– voldoende lege geheugenkaarten;
– volle en voldoende accu’s;
– filters (polarisator, ND-filters en stoppers);
– zachte schoonmaak doekjes voor je lenzen;
– regenhoes voor je lens/camera;
– oplader (voor accu en telefoon);
– fotorugzak;
– laptop (om foto’s uit te zoeken of te bewerken) + kaartlezer;
– eventueel extra geheugen opslag / externe schijf of een USB-stick;
– hoofdlamp en batterijen (liefst met rood licht keuze).
Klimaat en kledij
Houdt er rekening mee dat het koud kan zijn, de gemiddelde temperatuur overdag ligt tussen de -10 en +5 graden, de nachten kunnen zelfs nog een stuk kouder zijn. Dus neem goede warme kleren en schoeisel mee.
Duurzaamheid
Trees for all.
Vaccinaties
Actuele informatie over verplichte of aanbevolen inentingen tref je aan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in België.
Paspoort en visum
Je moet in het bezit zijn van een geldige identiteitskaart of paspoort. Deze moeten ook tijdens het verblijf geldig zijn. Een visum is niet nodig.
Garantiefonds en andere relevante zaken
Indien je deze reis boekt valt dat onder de garantieregeling VZR Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van VZR Garant. Nature Talks beschikt hiermee over de wettelijk verplichte bescherming om je terug te betalen en, indien het vervoer in de pakketreis is
inbegrepen, te repatriëren ingeval van financieel onvermogen. Meer informatie over VZR Garant vind je op www.vzr-garant.nl.
Naast dat we lid zijn van VZR GARANT, zijn we natuurlijk ook aangesloten bij de branchevereniging VvKR en hebben wij al onze verzekeringen op orde. Dat betekent dat je met een veilig en vertrouwd gevoel kunt deelnemen aan één van de vele gave fotoreizen van Nature Talks. Wij wensen je veel plezier! Let Nature Talk.
Welke dieren kan je allemaal treffen op de fotoreis naar Fins Lapland? Per seizoen zijn er verschillende dieren, onderstaande lijst is een indicatie en geen garantie.
Vele vogelsoorten o.a:
haakbek, taigagaai, bruinkopmees, barmsijs, witstuitbarmsijs, koningseider, stellers eider, gewone eider, ijseend, paarse strandloper, papegaaiduiker, alk, zeekoet, kuifaalscholver, drieteenmeeuw, sperweruil, moerassneeuwhoen, zeearend, grote burgemeester, kleine burgemeester, giervalk, raaf, e.a.
Zoogdieren:
eland, rode eekhoorn, rendier, sneeuwhaas, grijze zeehond. In de Varanger is er ook kans op het zien van walvissen, waaronder orca’s.
BOEK HIER DEZE REIS
Gratis optie
Je weet nog niet zeker of je op een specifieke datum aan een specifieke fotoreis deel kunt nemen, omdat je dit bijvoorbeeld eerst nog thuis, met je werk of je reisgenoot wilt overleggen. In dat geval kun je via onze website, per e-mail of telefonisch doorgeven dat je gebruik wilt maken van een vrijblijvende optie op die fotoreis.
De geldigheidsduur van de gratis en vrijblijvende optie:
- De optie is 48 uur geldig wanneer de fotoreis binnen 8 weken vertrekt.
- De optie is 7 dagen geldig wanneer de fotoreis over 8 weken of later vertrekt.
Nature Talks houdt tot die tijd én zolang er nog plek voor de fotoreis is een plaats voor je vrij. Mocht op dat moment de reis door meer deelnemers geboekt worden waardoor de reis vol raakt, dan nemen wij contact met je op, om te bespreken of je de optie wilt omzetten naar een boeking. Na het verlopen van de optie en als je Nature Talks niet hebt laten weten dat je gebruik wilt maken van de optie, kun je aan de optie geen rechten meer verlenen.
Bang om te boeken? Niet nodig, als wij bijvoorbeeld de reis moeten annuleren door een nieuwe Covid variant dan ontvang jij je geld altijd binnen twee werkdagen terug. Als consument heb je in deze situatie sowieso altijd recht op teruggave van jouw geld (minus eventuele administratie-, boekings-, garantie- en calamiteitenfonds kosten).
Natuurfotografie sprookje in arctisch Noorwegen en Finland | |
Vertrek | 21-03-2025 |
Terugkomst | 29-03-2025 |
Reisduur | 9 |
Vertrekgarantie | Ja |
Beschikbare plaatsen | Volgeboekt |
Prijs | |
Min deelnemers | 5 |
Max deelnemers | 6 |
Niveau | Alle niveau's |
Inbegrepen |
---|
Niet inbegrepen |
---|
|
Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!