Foto en auteur: Annemieke Eijer

Als je wat met oude vervallen gebouwen hebt: Urbex fotografie

Op een avond ben ik een beetje op internet aan het scrollen als ik ineens de Urbex Fotoworkshop België van Nature Talks tegenkom. Mijn interesse is gelijk gewekt. Ik heb zeker wel wat met oude en vervallen gebouwen, maar ik heb totaal geen ervaring met het z.g. urbexen.  Dus dit biedt mij een uitgelezen mogelijkheid om op een legale manier kennis te maken met urbex. Ongeveer 3 weken voordat de fotoreis is krijgen we een mail met praktische informatie, zoals waar we verzamelen en wat we mee moeten nemen. Het puntje: “neem een (oud) voorwerp mee om te fotograferen”, zorgt bij mij wel voor een beetje stress en houdt me ook even bezig. In gedachte loop ik het hele huis van mijn ouders door, op zoek naar een geschikt voorwerp. Uiteindelijk valt mijn keuze op een oude Philips radio die nog van mijn opa is geweest.

Tafel met stoel en oude Philips radio in stenen gebouw Urbex © Hans Honsbeek

Foto: Hans Honsbeek

Voordat we gaan urbexen een uitgebreide briefing

In de loop van de vrijdagmiddag melden wij deelnemers ons bij het hotel in de buurt van Brussel. We zijn in totaal met 6 deelnemers, dus een mooie kleine groep. Zodra de groep compleet is, gaan we naar een gemeenschappelijke ruimte. We beginnen met een voorstelrondje en onze begeleider Alice van Kempen geeft een presentatie over het urbexen. Ze legt hierbij uit wat urbex is. Urbex is vaak illegaal en zeker niet ongevaarlijk. De gebouwen die je bezoekt zijn meestal niet meer in de beste staat, dus bestaat er bijvoorbeeld instortingsgevaar. Bovendien loop je kans andere gasten tegen te komen die je bezoek niet op prijs stellen (eigenaren, koperdieven, bewakers, politie, drugsverslaafden, etc.). Het advies van Alice is dan ook: ga nooit alleen of laat in ieder geval iemand weten wanneer je een locatie bezoekt.

In de presentatie laat Alice ook veel foto’s zien die zij op verschillende locaties heeft gemaakt en vertelt ze verhalen over de locatie en de achtergrond ervan. Het is me direct duidelijk dat dit voor mij een interessant en leerzaam weekend gaat worden. Alice heeft veel ervaring en weet exact waar ze het over heeft. De locatie die we bezoeken is een oud tuchthuis in de buurt van het hotel. De locatie is voor ons legaal geregeld, dus we komen (als het goed is) geen ongenode gasten tegen. Omdat het in het tuchthuis op veel plekken behoorlijk donker is en we dus met lange sluitertijden gaan werken, legt Alice uit dat we het beste met HDR kunnen werken. De enkele ramen waar wat daglicht doorheen komt, worden door de lange sluitertijden al snel overbelicht. Hier biedt HDR de perfecte uitkomst. Na het diner gaan we nog even terug naar de gemeenschappelijke ruimte om naar de instellingen van onze camera’s te kijken zodat we morgenochtend niet in het donker naar de juiste instellingen hoeven te zoeken.

Foto: Nancy Bogaert

Lange gangen, vervallen trappen en interessante donkere hoekjes maken Urbex Fotografie zo leuk

We komen vroeg uit de veren, want we gaan vanochtend direct aan de slag. Onderwerp is het tuchthuis. Aan de buitenkant is het al een mooi gebouw, maar zodra je binnenkomt val je van de ene in de andere verassing. Lange gangen met veel isoleercellen, vervallen trappen, een kapelletje en veel interessante donkere hoekjes. En oh ja, vergeet ik bijna de duiven. Alice leidt ons eerst rond en geeft direct al tips. Daarna gaan we zelf aan de slag.

Het tuchthuis bestaat uit 5 verdiepingen, waardoor het gemakkelijk is ons door het pand te verspreiden. Hierdoor loop je elkaar niet in de weg en is de kans klein dat er mensen in het beeld staan wanneer je een lange gang aan het fotograferen bent. Alice loopt voortdurend rond om iedereen te helpen en/of tips te geven. Na 5,5 uur is het tijd terug te gaan naar het hotel. Dit lijkt misschien lang, maar eigenlijk is het veel te kort. In het hotel schuiven we direct aan voor de lunch. Na de lunch verzamelen we weer in de gemeenschappelijke ruimte met onze laptops om het resultaat van de ochtend te bekijken en te bewerken. Ook nu staat Alice klaar met allerlei tips.

Raam stenen gebouw zwart wit Urbex © Annemieke Eijer

Foto: Annemieke Eijer

Een tweede ronde en ook weer nieuwe dingen

Na een korte nacht, omdat ik toch in gedachten bezig ben welke foto’s ik nog wil maken en welke eventueel opnieuw wil doen, gaan we weer op weg naar het tuchthuis. Iedereen zit vol ideeën en inspiratie, dus zodra Alice de deur open maakt, schieten we naar de verschillende plekken om onze ideeën uit te werken of de foto’s die al gemaakt zijn te verbeteren. En toch ook komen we ook weer nieuwe dingen tegen. Een tweede dag op dezelfde locatie is dus geen enkel probleem. Na 5 uur fotograferen zit het er helaas op en is het tijd om terug te gaan naar het hotel. Een deel van de groep gaat na de lunch naar huis. De rest van groep besteedt de middag aan het bekijken en bewerken van foto’s en kunnen nog mooi de laatste tips van Alice meenemen naar huis.

Trap naar boven stenen gebouw Urbex © Hans Honsbeek

Foto: Hans Honsbeek

Ik kan niet anders zeggen dan dat het een zeer geslaagd en leerzaam weekend was. Het was een leuke groep, de begeleiding van Alice was super en de locatie was top! Ik heb dan ook geen moment spijt gehad van mijn aanmelding. Dus mocht je twijfels hebben je aan te melden voor een Urbex Fotoworkshop in België, dan zeg ik, twijfel niet langer en doe het!

Groepsfoto Urbex fotoweekend Nature Talks © Alice van Kempen

Foto: Alice van Kempen

Not found

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!

Je bent succesvol ingeschreven!