Spaanse steenbok © Gerdy Vantomme
Auteur: Erik Ruiterman
Reisverslag Fotoreis Extremadura Spanje december 2022 – 15 soorten roofvogels, kraanvogels en vechtende steenbokken
Denk ja aan Spanje, dan denk je aan…..precies…zon, héél veel zon. Maar als je naar midden Spanje reist, weet je dat het er groen is. En voor groen heb je niet alleen zon nodig, maar ook regen.… héél veel regen. Na een van de droogste zomers die men in Spanje in jaren heeft beleefd, beleeft men er nu één van de natste winters sinds mensenheugenis. Er vallen voor Spanje ongekende hoeveelheden water. Heel hard nodig natuurlijk na zo’n droge zomer, maar niet de ideale weersomstandigheden als je daar een weekje wilt fotograferen. Desalniettemin mocht ik afgelopen december weer namens Nature Talks met een groep enthousiaste natuurfotografen op reis naar Spanje om samen met hen te genieten van wat het Iberisch schiereiland te bieden heeft.
Spaanse keizerarend © Martine Dejonghe
Bijzondere diersoorten van het Iberische schiereiland
De reis richt zich op het gebied waar de drie autonome regio’s Extremadura, Castilië-La Mancha en Castilië y Leon aan elkaar grenzen. In deze regio’s tref je karakteristieke dehesa landschappen als gevolg van de extensieve landbouw, afgewisseld met rivierdalen en uitgestrekte steppeachtige vlakten. De bergen en natuurparken in deze omgeving zijn rijkelijk voorzien van rivieren en meren, zeker met alle regen die er de afgelopen maanden is gevallen. Overal vanuit de bergen ontstaan spontaan watervallen en langs de wegen kolkt het water zich een weg naar… nog meer water. De vogelrijkdom in deze streek is enorm, maar ook de Spaanse steenbok, Egyptische mangoest en de Iberische lynx zijn hier te vinden. Een uitgelezen gebied om vanuit hutten een aantal bijzondere diersoorten van het Iberisch schiereiland te fotograferen… als ze met dit weer tevoorschijn komen natuurlijk.
Zwarte roodstaart © Koos
Wat kan je in de verschillende vogelhutten verwachten?
Ter voorbereiding op de reis spreek ik de deelnemers via een digitale verbinding voor zover de techniek me niet in de steek laat. Het reisgezelschap bestaat uit Belgische en Nederlandse deelnemers, een mooie mix voor een gezellige week. Martine, Gerdy en Gerard neem ik mee in wat er zoal in de hutten te verwachten is, welke spelregels er bij de hutten gelden en hoe een en ander het beste voorbereid kan worden. Koos ‘praat’ ik op een later moment via de mail bij. En enkele weken later sluit Alain, eveneens afkomstig uit België, zich aan bij het gezelschap en die praat ik separaat telefonisch bij. Op basis van de verstrekte informatie over de verschillende hutten kunnen de deelnemers hun voorkeur doorgeven, zodat ik in afstemming met onze lokale Spaanse gids José David een basisindeling voor de vakantieweek kan uitwerken.
Monniksgier © Gerard Brantjes
Verschillende Vogel Fotohutten
Tijdens de 2022-editie van deze fotoreis in december naar Spanje staan de volgende hutten ‘op de kaart’:
- de keizerarend hut, één van de weinige hutten in Spanje waar je quasi zeker de Spaanse keizerarend voor je lens krijgt, en ook kans maakt op onder andere buizerd, raaf, rode wouw en Egyptische mangoest;
- de steppe roofvogel hut, waar naast juveniele Spaanse keizerarenden zeker ook bruine kiekendief en meestal monniksgier, buizerd en rode wouw zich laten zien. En nog wat kleine vogels waaronder de zwarte spreeuw;
- de vallei hut, met vale- en monniksgieren en in deze periode ook rode wouwen die het aas in duikvlucht komen pikken, en mogelijk Egyptische mangoest;
- de havik hut, speciaal gericht op het fotograferen van een koppel haviken;
- de blauwe ekster hut, waar blauwe eksters van dichtbij gefotografeerd kunnen worden en vliegbeelden de uitdaging vormen. Ook maak je hier kans op kleine vogels als zwarte en gekraagde roodstaart, meesjes en als je geluk hebt de hop;
- de (nieuwe) wouwen hut biedt kans op luchtacrobatiek van de rode wouwen, aangevuld met buizerds;
- de gieren hut, waar (meestal) vale- en monniksgieren zitten én de in de buurt gelegen kraanvogel hut, waren tijdens de afgelopen 2022-reis door de ontstane omstandigheden niet bereikbaar voor de 4×4 wagens van onze gidsen. Hiervoor in de plaats kon er wel gekozen worden om een kans te wagen in de hutten voor de Iberische lynx;
Naast een bezoek aan deze hutten worden tijdens deze reis de steenbokken opgezocht tijdens een pittige wandeling in de Sierra de Gredos.
Tot slot bestaat, ‘buiten de kaart om’ dus met bijbetaling, de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de verder gelegen hut om de havikarend te fotograferen in een werkelijk schitterende setting (bovenop de rotswand). Waarbij ook grote kans is op blauwe rotslijster en als je geluk hebt de Egyptische mangoest.
Havikarend © Alain Desloover
Het gaat beginnen
Op 11 december 2022 treffen we elkaar bij de incheckbalie op Schiphol. In verband met de mindere ervaringen op Schiphol spreken we drie uur voor vertrek af. Maar het inchecken en de controles gaan lekker vlot en na 40 minuten zitten we met een kop koffie te wachten op ons vertrek. Na een voorspoedige vlucht landen we midden op de dag op het vliegveld van Madrid, waar we opgewacht worden door onze Spaanse gids. Nog even de huurauto ophalen en we zijn op weg naar het hotel, waar we na een rit van 1,5 uur rond het middaguur aankomen. De koffers worden uitgepakt, we gebruiken de lunch bij het hotel en we verkennen de omgeving, ieder op zijn eigen tempo. Rond borreltijd worden we door José David uitgebreid geïnformeerd over de hutten, de vogels, de regels en de weersverwachtingen en daarmee samenhangende informatie. Bij deze gelegenheid benadrukt José David nogmaals de spelregels bij de hutten: het zijn wilde, schuwe dieren die snel verschrikt worden, dus stil zijn en binnen blijven is de boodschap. Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden… Na de toelichting wordt er buiten het hotel (want de hotelkeuken is gesloten op zondagavond) gegeten en zoeken we ‘moe maar voldaan’ onze kamers op.
Vale gier © Martine Dejonghe
Dag 1 – eerste hutbezoeken
De volgende ochtend treffen Alain en ik elkaar al rond half 7 (wij gaan vandaag naar de havikarend, op bijna 2 uur rijden vanaf het hotel) voor het ontbijt bij koffiebar Metropole naast het hotel. Ook de lunchpakketten worden hiervandaan verzorgd. Na een bak koffie en wat toast gaan wij op pad. Rond 7.45 uur wandelen de andere deelnemers naar het ontbijt, waarna zij rond 8.30 uur door José David naar de verschillende hutten worden gebracht; Gerard en Koos naar de vallei hut en Martine en Gerdy naar de Spaanse keizerarend.
Als gevolg van het weer, de hele dag regen en mist, worden de havikarenden niet gezien. Bij de andere hutten hebben Gerard en Koos ondanks de regen de monniksgieren en vale gieren weten vast te leggen Bij Martine en Gerdy zijn de Spaanse keizersarenden niet op komen dagen maar hebben ze wel (een glimp van) de Egyptische mangoest gezien. Eind van de middag als we elkaar weer treffen bij het hotel en de afgelopen dag evalueren, weten we dat het de volgende dag nog harder gaat regenen. Daarop besluiten Gerard en Koos om de volgende dag hun geluk te gaan beproeven bij de lynx en kiezen de anderen om met José David de bergen in te gaan op zoek naar de Spaanse steenbok.
Zanglijster © Koos
Dag 2 – weer regen
De volgende ochtend worden Gerard en Koos naar de lynx hutten gebracht om daar een dag lang – alleen en in alle stilte – te wachten op de kans om de prachtige én zeldzame Spaanse lynx te fotograferen. De rest rijdt met José naar de Sierra de Gredos, op zoek naar de Spaanse Steenbokken. Nog vóór de groep goed en wel in de Sierra de Gredos is aangekomen, hebben Gerard en Koos de lynx al op de foto. Ze kunnen hun geluk niet op.
Met de ruitenwissers aan rijden de anderen door de bergen, maar de Spaanse Steenbokken laten zich vooralsnog slechts op grote afstand zien. Maar zo is de natuur, ze staan niet netjes op ons te wachten. Gelukkig zij we niet voor een gat te vangen en treffen we de steenbokken later op de dag op een andere locatie wel aan. Eind van de middag keren we allemaal weer terug naar het hotel en rond 18.30 uur zitten we met elkaar de dag na te bespreken en de ervaringen uit te wisselen. In de lynx hut is het bij de ontmoeting in de ochtend gebleven en hoezeer onze gids José David ook zijn best heeft gedaan, de mist en regen deden het fotograferen van de steenbokken geen goed. Het weer hebben we nu eenmaal – gelukkig! – niet in de hand. Maar niemand is zonder foto’s thuis gekomen en de ontmoeting met de lynx heeft grote indruk gemaakt. En tijdens de borrel wordt er toch weer volop gelachen.
Raaf © Gerard Brantjes
Dag 3 – yes…het is droog
Volgens de weer-appjes neemt de kans op regen af en daarmee de foto-kansen toe, dus de derde dag gaan we weer vol goede moed op pad. Martine, Gerdy, Gerard en Koos bezoeken de steppe roofvogel hut en Alain en ik gaan op bezoek bij de Spaanse keizerarend. De verbetering van het weer zorgt ervoor dat alle deelnemers ruimschoots kunnen fotograferen, want ook de roofvogels lijken gewacht te hebben op deze drogere periode om er flink op uit te trekken. En het middagprogramma brengt ook nog de nodige fotokansen, waardoor aan het eind van de dag alle deelnemers met een grote glimlach zitten te vertellen hoeveel foto’s ze die dag hebben kunnen maken. De stemming bij de borrel is opperbest.
Blauwe rotslijster © Koos
Dag 4 – mooie resultaten
De vierde dag gaan Gerard en Koos naar de Spaande keizerarend, Martine en Gerdy naar de vallei hut en gaan Alain en ik op herkansing bij de havikarend. In alle hutten worden we getrakteerd op gieren en/of roofvogels en aan het eind van de dag treffen we elkaar bij het hotel waar we elkaar geanimeerd bijpraten over de mooiste fotomomenten van die dag. Rond 19.30 uur zetten we onze discussies voort aan tafel en tenslotte gaan we voldaan naar kamers, waar de meesten met een grote grijns nog even de foto’s van die dag bekijken.
Rode wouw © Gerdy Vantomme
Dag 5 – wisselend
De laatste dag ga ik met Gerard en Koos naar de havikarend. Helaas zijn daar de mist en regen weer alom aanwezig en vormt het fotograferen van de blauwe rotslijsten en zwarte roodstaart de hoogtepuntjes van die dag. Alain, Gerdy en Martine hebben meer geluk bij de steppe roofvogel hut en schieten nog de nodige platen van onder meer de juveniele Spaanse keizerarend. In de middag heeft Alain nog een mooie ontmoeting met de haviken bij de havik hut en vermaken Martine en Gerdy zich met de rode wouwen en buizerds bij de wouwen hut. ’s Avonds drinken we een borrel met José David en Teresa en praten we met hen uitgebreid na over de afgelopen week. Alle deelnemers zijn blij met de resultaten die we uiteindelijke toch allemaal hebben kunnen maken. Er is de komende tijd thuis nog voldoende uit te zoeken!
Bruine kiekendief © Gerard Brantjes
Naar huis na een mooie fotoreis
Op zaterdag vliegen we zonder problemen naar huis en nemen we afscheid van elkaar. We kunnen terugkijken op een mooie week waarin we met elkaar veel plezier hebben gehad. Het mindere weer heeft geen negatieve invloed gehad op de sfeer binnen de groep…door alle positieve instellingen bleef het de hele week erg gezellig.
Ben je door het lezen van deze blog ook enthousiast over deze fotoreis naar Spanje geworden en lijkt het je leuk om spectaculaire roofvogels en Spaanse Steenbokken voor je lens te krijgen? In november en december vertrekt deze fotoreis weer naar Spanje.
Spaanse keizerarend © Alain Desloover
Spaanse Steenbok © Martine Dejonghe
Havikarend © Alain Desloover
Havik © Gerdy Vantomme