3 dagen | 23 + 24 maart 2024 (terugkomdag op 31 augustus 2024) (volgeboekt)
3 dagen | 22 + 23 maart 2025 (terugkomdag op 30 augustus 2025) (nog 3 plekken)
Veel natuurfotografen die al wat langer fotograferen herkennen dit: je komt thuis van een dagje fotograferen en je ontdekt dat je voor de zoveelste keer dezelfde soort foto’s hebt gemaakt. Misschien denk jij daarom ook wel eens: Ik zou willen dat ik in het veld wat meer ideeën krijg, maar het lukt me niet want ik ben helemaal niet creatief. Maar iedereen bezit creativiteit, alleen is niet iedereen zich bewust dat dit aangesproken kan worden. Wij gaan je hiermee helpen tijdens de cursus ‘Geef jouw natuurfotografie een creatieve boost’ waarbij je gaat leren van kunst.
Het is helemaal niet zo vreemd als je twijfelt of je wel creatief bent. Vanaf het moment dat we naar school gaan ligt de nadruk vooral op het opslaan en reproduceren van kennis en minder op het actief hanteren ervan. Ons denken is daardoor vooral gericht op het geven van het ‘enige juiste antwoord’ en het vermijden van fouten. Opleidingen en werkomgeving prikkelen nog nauwelijks onze verbeeldingskracht en fantasie. Hierdoor vergeten we dat er oneindig veel oplossingen zijn die we toe kunnen passen dan alleen het ‘enige juiste antwoord’. Want die oplossingen zijn er altijd, als we ze maar kunnen en willen zien.
Wist je al dat je creativiteit voor een groot deel gewoon kunt aanleren? Creatief denken is net zoals elke vaardigheid te trainen. Om jou te helpen bij het trainen van jouw creativiteit hebben wij een heleboel gereedschappen bij elkaar gezocht. Al dit gereedschap bieden wij aan als 3-daagse cursus ‘Geef jouw natuurfotografie een creatieve boost’ waarin je leert van kunst. En het allermooiste is dat de cursus niet stopt na deze 3 fantastisch interessante dagen. Want als kers op de taart krijg je ook een begeleidingstraject in de vorm van een 2-tal Zoombesprekingen met de cursusgroep én een besloten Facebookpagina voor tussentijdse vragen en feedback.
In de cursus ‘Geef jouw natuurfotografie een creatieve boost’ maak je kennis met de leermethodiek Art Based Learning (ABL). Wij laten je zien hoe jij de leermethodiek kunt toepassen op jouw natuurfotografie en hoe jij je creativiteit daarbij kunt blijven ontwikkelen.
De cursus helpt je structureel je creativiteit aan te spreken en deze te blijven aanspreken. ABL neemt je mee in een proces waarin jij je vergaand verdiept in een kunstobject en hierdoor nieuwe verbindingen, invalshoeken, paden en zijwegen ontdekt in de wereld tussen jou en het object. Deze inzichten kun je weer gebruiken als inspiratie voor jouw natuurfotografie ideeën, plannen en projecten. Bovendien geeft de cursus je inzicht hoe jouw inspiratie, motivatie en passie blijvende aanjagers zijn van jouw creativiteitsontwikkeling.
Het mooie aan de methodiek ABL is dat deze je creativiteit en inspiratie laat zoeken bij het oneindig brede spectrum van kunst in zijn algemeen, zodat je niet blijft hangen bij alleen voorbeelden uit de natuurfotografie.
Je maakt al creatieve beelden en je doet dit behoorlijk goed. Maar er knagen vragen bij je over je proces. Misschien zoek je nieuwe inspiratie? Of vind je het lastig keuzes te maken in jouw creatieve proces? Je wilt een andere richting op maar je weet niet welke? Of voel jij je onzeker over jouw uitingen? Art Based Learning is een gerenommeerde methode die ook wordt toegepast door onder meer kunstenaars om weer verder te komen in hun creatieve proces. Speel jij met vragen over jouw creativiteit? Dan gaat ABL je zeker helpen deze te beantwoorden.
Dag 1
We starten onze cursus in een museum in Noord Brabant. Je krijgt uitgebreid uitleg over de leermethodiek ABL waarbij we uiteraard ook de link leggen naar natuurfotografie. Voorafgaand aan de cursus heb je van ons een vragenlijst over creativiteit ontvangen, die we in de ochtend uitgebreid met elkaar bespreken. In de middag ga je je in het museum in een kunstwerk verdiepen en breng je door middel van concrete opdrachten en oefeningen de methodiek in de praktijk. Door je te verdiepen in een kunstwerk ontdek je nieuwe mogelijkheden, inzichten en alternatieven die je weer kunt toepassen in je natuurfotografie. Aan het einde van de middag gaan we naar ons hotel, een klein half uurtje rijden bij het museum vandaan en fotograferen we buiten nog even vóór of ná het diner. Misschien kan je de opgedane inzichten van vandaag zelfs al in je fotografie toepassen en mee gaan experimenteren?
Dag 2
Vóór het ontbijt is er de mogelijkheid mee te doen met een fotosessie buiten. De tweede cursusdag start met het individueel bedenken van of brainstormen over een fotografieproject waarbij je probeert jouw ABL ervaring in je resultaten te verwerken. We bespreken met elkaar ieders plannen en ideeën. Hierna fotograferen we buiten tot aan de lunch. In de middag bespreken we de 3 pijlers van de vooruitgang: inspiratie, motivatie en passie. We doen nog een fotosessie en als afsluiting bespreken we met elkaar de ervaringen van deze dagen en onze plannen en ideeën.
Dag 3
Na ongeveer 4 maanden organiseren we een terugkomdag waarbij we zowel de voortgang ofwel de eindproducten uitgebreid bespreken als buiten fotograferen.
Bonus
Ken je dat ook? Je hebt met veel enthousiasme een cursus gevolgd en gaat in eerste instantie vol energie aan de gang. Maar dan komen er andere dingen tussendoor, heb je misschien wel vragen die je niet zomaar kwijt kunt of loop je vast in je plannen. Wij hebben hiervoor een oplossing bedacht. Want na de eerste twee dagen cursus zijn we nog lang niet klaar met elkaar. Eigenlijk begint jouw creatieve traject dan. Wij gaan je helpen met je ideeën en project aan de gang te blijven en bieden je als bonus het volgende aan:
Maak kennis met je cursusleider
Jody Zweserijn is een enthousiast natuur- en reisfotograaf. Tijdens haar eigen zoektocht naar meer diepgang, inspiratie en creativiteit in haar fotografie, liep zij tegen tegen de leermethodiek Art Based Learning (ABL) aan. Hoe meer zij zich in het verhaal achter de methodiek verdiept, hoe meer deuren voor haar eigen ontwikkeling opengaan. Inmiddels heeft zij de cursus ABL van CultuurCollege doorlopen. Met haar behaalde certificaat mag zij nu zelf de methodiek met groepen in de praktijk brengen. Hiervoor heeft zij de methodiek vertaalt naar de natuurfotografie.
Met het boeken van deze fotoreis, fotoworkshops, fotografie cursussen of andere producten of diensten van Nature Talks draag je niet alleen bij in het verbeteren van jouw fotografische skills, maar je steunt automatisch ook Stichting Nature Talks en daardoor lokale kleinschalige natuurbeschermingsprojecten. Daarnaast krijg je ook nog eens 5% korting op Nature Talks Photo Festival. Wil je altijd met korting deze of fotoreizen boeken of genieten van alle andere aanbiedingen? Word dan nu donateur van Stichting Nature Talks en help mee.
Cursusdag 1: in een museum
Ochtendprogramma: We starten onze cursus in een museum. Nadat we ons aan elkaar voorgesteld hebben en onze wensen en verwachtingen uitgesproken, bespreken we met elkaar de creativiteitstest die je voorafgaand aan deze cursus hebt ingevuld. Deze test bekijkt bekijkt hoe creatief jij jezelf vindt. De resultaten bespreken we en je krijgt ook direct praktische tips over hoe jij je creativiteit verder kunt prikkelen. Vervolgens krijg je uitleg over de 4 stappen van de leermethodiek Art Based Learning met een link naar de natuurfotografie. Je bedenkt een persoonlijke relevante vraag en krijgt uitleg hoe je een kunstobject kunt bekijken.
Middagprogramma: We lunchen gezamenlijk en hierna brengen we in het museum de 4 stappen van ABL in de praktijk. Na elke stap komen we bij elkaar om onze ervaringen uit te wisselen. Dan gaan we naar het hotel, checken in en gaan dineren. Eventueel kan je vóór of na diner nog buiten fotograferen.
Cursusdag 2: in een natuurgebied
Ochtendprogramma: Je kunt buiten gaan fotograferen (facultatief) en erna ontbijten. We starten de tweede cursusdag met het individueel bedenken van of brainstormen over een fotografieproject waarbij je probeert jouw ABL ervaring in je resultaten te verwerken. We bespreken alle plannen en ideeën plenair en gaan hierna buiten fotograferen.
Middagprogramma: Na de intensieve ochtend heb je vast zin in een lekkere lunch. Na de middagbreak krijg je uitleg over de pijlers van de vooruitgang: Inspiratie, Motivatie en Passie. Hierna gaan we buiten fotograferen. Als afsluiting wisselen we in een plenaire sessie onze ervaringen van deze 2 dagen en vervolgstappen uit.
Cursusdag 3:
We organiseren na ongeveer 4 maanden een terugkomdag waarbij we zowel de voortgang ofwel de eindproducten uitgebreid bespreken als buiten gefotograferen.
Besloten Facebookpagina
Je gaat na de eerste twee dagen zelf aan de slag en je kunt je vragen, opmerkingen en voortgang kwijt in een besloten Facebookpagina. De cursusbegeleider reageert altijd binnen 24 uur, maar het is ook de bedoeling dat alle deelnemers actief meedoen.
Zoomsessies
In maand 1 en 3 na de eerste 2 cursusdagen organiseren wij op vooraf vastgestelde momenten Zoomsessies. Hierin wordt voortgang en resultaten van ieders traject besproken en feedback gegeven. Elke sessie duurt circa 2,5 uur en voor diegene die er niet bij kan zijn wordt deze opgenomen. Deelnemers die niet live aan kunnen sluiten, mogen uiteraard ook hun resultaten insturen voor bespreking en de reacties later terugkijken.
Deze cursus is te boeken vanaf: € 599
De 1-persoonskamer toeslag is: € 25,-.
Accommodatie
We verblijven in een heerlijk en goed verzorgd hotel. Geniet van de typische Brabantse gastvrijheid en een ontspannen verblijf.
Benodigde apparatuur en materialen
Ervaringen 2023
Geïnspireerd door een sculptuur van Mark Manders (Unfired Clay Torso 2014) schreef ik een gedicht over de mogelijke wereld. Een wereld waarin mens en natuur weer één zijn, waarin de mens niet langer de natuur bedreigt. Hieruit ontstond mijn project waarmee ik de verbinding tussen mens en natuur wil versterken. Zodat we ons weer beseffen dat wijzelf ook natuur zijn.
Op basis van de 5 elementen Aarde, Water, Vuur, Lucht en Ether ben ik gaan fotograferen in een varenwoud. De foto’s heb ik gecombineerd met tekeningen en tekst, waardoor er een reis door de elementen ontstaat. Gegroeid vanuit de aarde door de elementen naar uiteindelijk het onzichtbare ether, waar het onderscheid tussen mens en natuur er niet langer is. We zijn één.
Hieronder Vuur:
“Het zinderend vuur
Lichtpuntjes in het duister
Verwoven tweestrijd”
Sonja
_______________________________________________________________________________________________________________________________
Voor mij is de belangrijkste toegevoegde waarde van de cursus tweeledig. Ten eerste de feedback van de docent en medecursisten tijdens de looptijd van de cursus. Dit leverde mij de meeste inspiratie en inzichten op, niet alleen door feedback op mijn eigen werk, maar juist door de processen van anderen mee te beleven. Ten tweede ben ik tijdens deze cursus voor het eerst projectmatig bezig gegaan met fotograferen. De combinatie met reflectie momenten waarop ik graag voortgang wil laten zien leidden ertoe dat ik meer en structureler met fotografie aan de slag ben gegaan dan normaliter het geval was.
Mijn doel tijdens de cursus was het aanbrengen van meer diepgang in mijn fotografie en de kijker aan het denken te zetten / te verbazen. Voor het project dat ik tijdens de training heb uitgevoerd heb ik mij gebaseerd op een kunstwerk van Gunter Uecker (Wendorf, 1930) dat ik “ontdekt” heb in het Brabants museum tijdens de eerste cursusdag. Het element van dit kunstwerk dat mij inspireerde is een optische illusie door een vals schaduwspel.
Van nature ben ik graag bezig met de technische kant van fotografie, bijvoorbeeld (ultra-)macro fotografie, infrarood, UV luminescentie en nabewerking (al dan niet met inzet van AI). Uiteindelijk heeft het gebruik van Art Based Learning mij geholpen creatiever om te gaan met de beelden die ik met deze technieken kan creëren. Het resultaat is een fotoboek met grote afdrukken 11 macro foto’s met verschillende (kunstmatige) belichting en creatieve compositie en nabewerking. Het hieronder getoonde beeld is hiervan een voorbeeld, samengesteld uit ruim 100 foto’s door middel van focus stacking.
Dank, David
_______________________________________________________________________________________________________________________________
Met deze cursus heb ik voor mijzelf willen bewerkstelligen op een andere manier naar fotografie te kijken en dan ook meer creativiteit in mijn foto’s te krijgen. Dat is tot op zekere hoogte gelukt maar ik heb ook moeten constateren dat creativiteit niet mijn sterkste kant is. Verder vond ik het fijn dat ik steeds getriggerd bleef om voortgang te blijven geven aan de opdracht.
Frans
_______________________________________________________________________________________________________________________________
Ondanks dat ik niet alle dagen van de cursus heb gevolgd heb ik heel veel gehad aan deze cursus. Het proces is uiteindelijk voor mij het meest waardevol geweest en niet zo zeer het produceren of leveren van een product. Doordat ik zelf vast bleef houden aan het moeten leveren van een product werd het voor mij een worsteling en wilde ik er helemaal mee stoppen. Ik heb dat moeten loslaten om verder te komen. Het was een breekpunt in mijn proces om een andere aanpak te gaan volgen. Die beter bij mij past en dichter bij mezelf ligt.
Hennie
Ervaringen 2022
Art Based Learning, leren van kunst, in eerste instantie dacht ik, kan ik hier iets mee, ik heb niet zoveel met kunst. Maar de doelstelling creativiteit verder ontwikkelen sprak mij aan en ook mijn nieuwsgierigheid bracht me ertoe deze cursus te volgen. Toen ik begon te fotograferen en buiten in de natuur was, merkte ik dat ik rust in mijn hoofd kreeg. Tijdens deze cursus heb ik me verdiept in een kunstwerk, in eerste instantie werd ik getrokken door de mysterieuze kant van het werk, dat sloot goed aan bij het project dat ik ging doen, namelijk het onzichtbare zichtbaar maken. Na een tijdje liep ik hierin vast, ik keerde terug naar het kunstwerk en toen pas werd me duidelijk dat ik eerst rust in mijzelf moest vinden voordat ik ga fotograferen. Dat was de andere kant van het kunstwerk, er stond namelijk ook een theepot met theekopjes op, het was net of het werk mij vertelde, ga eerst maar eens zitten, neem de tijd, kom tot rust, ga een kopje thee drinken en dan pas fotograferen. Dat was voor mij een verrassend inzicht. Het theoretische gedeelte werd goed afgewisseld met fotograferen, naar buiten gaan in een heerlijke omgeving. Wat mij zeker geholpen heeft zijn de twee Zoom-bijeenkomsten en de terugkomdag, waarbij ieder van mijn groep de behaalde resultaten heeft laten zien.
Ina H.
Door op deze manier de plant te fotograferen, zag ik er een blad etend dier in, de twee insecten werden voor mij oogjes. En het zwarte gedeelte aan de onderkant werd de mond.Om foto’s voor mijn project “het onzichtbare zichtbaar maken” ben ik nooit op stap gegaan om ze te vinden, eerst moest ik de rust hebben om ze te zien en dat betekende eigenlijk dat ze mij vonden. Hierbij heeft de cursus mij zeker geholpen.
___________________________________________________________________________________________________________________________
Wat maakt dat die ene foto of dat ene kunstwerk op je netvlies blijft hangen? Deze vraag bracht mij bij deze cursus. Leren van kunst, op zoek naar essentie, motivatie en passie. Op een prachtige museum lokatie hebben wij de eerste dag de grondbeginselen van art based learning geleerd en toegepast. Het leidde tot een persoonlijke zoektocht met verrassende inzichten. Dit onder de motiverende begeleiding van Jody Zweserijn. Als deskundige in de ABL en als ervaren natuurfotograaf brengt zij het samen. Vervolgens kan je de nieuwe inzichten toepassen in je fotografie, zowel op de eerste als tweede dag zijn er diverse fotosessies op verschillende locaties binnen een prachtig natuurgebied. Je start je eigen fotoproject en krijgt middels digitale begeleiding en een derde dag de mogelijkheid om dit met succes af te ronden. Je eigen passie en creativiteit krijgen een boost en dit zal zeker leiden tot prachtige foto’s.
Ineke
Gratis optie
Je weet nog niet zeker of je op een specifieke datum aan een specifieke fotoreis deel kunt nemen, omdat je dit bijvoorbeeld eerst nog thuis, met je werk of je reisgenoot wilt overleggen. In dat geval kun je via onze website, per e-mail of telefonisch doorgeven dat je gebruik wilt maken van een vrijblijvende optie op die fotoreis.
De geldigheidsduur van de gratis en vrijblijvende optie:
- De optie is 48 uur geldig wanneer de fotoreis binnen 8 weken vertrekt.
- De optie is 7 dagen geldig wanneer de fotoreis over 8 weken of later vertrekt.
Nature Talks houdt tot die tijd én zolang er nog plek voor de fotoreis is een plaats voor je vrij. Mocht op dat moment de reis door meer deelnemers geboekt worden waardoor de reis vol raakt, dan nemen wij contact met je op, om te bespreken of je de optie wilt omzetten naar een boeking. Na het verlopen van de optie en als je Nature Talks niet hebt laten weten dat je gebruik wilt maken van de optie, kun je aan de optie geen rechten meer verlenen.
Bang om te boeken? Niet nodig, als wij bijvoorbeeld de reis moeten annuleren door een nieuwe Covid variant dan ontvang jij je geld altijd binnen twee werkdagen terug. Als consument heb je in deze situatie sowieso altijd recht op teruggave van jouw geld (minus eventuele administratie-, boekings-, garantie- en calamiteitenfonds kosten).
BOEK HIER DEZE REIS
Fotocursus Art Based Learning: Geef jouw natuurfotografie een creatieve boost | |
Vertrek | 22-03-2025 |
Terugkomst | 22-03-2025 |
Reisduur | 3 |
Datum | 22-03-2025 |
Beschikbare plaatsen | 3 |
Prijs | vanaf €599 |
Min deelnemers | 4 |
Max deelnemers | 8 |
Niveau | Alle niveau's |
Inbegrepen |
---|
|
Niet inbegrepen |
---|
|
Leerdoelen van deze cursus |
---|
|
Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en krijg als eerste de laatste nieuwtjes over het festival, aanbiedingen en kortingen!